Kontuan izan nola lagundu dezakezun zure gorputza udaberrira egokitzen
Udaberria hemen da, eta horrekin batera ezaugarri duen energia zabal eta ireki hori.
Natura eta mugitzera bultzatzen gaituen dardar hori sentitzen hasten gara, alferkeria kentzera, aktibatzen gaituzte, irekitzera.
Hazkunde eta hedapen bizkorreko energia dago, ideia berriak sortzeko, hasteko, garatzeko... garaia da.
Sormen-energia hori guztia, batzuetan, blokeatu egiten da, besteak beste, neguan izan dugun elikadurak, eta ondorioz neke eta neke sentsazioa sortzen da, naturala guztiz kontrakoa sentitzea litzatekeenean. Bizitasun falta askotan tristura eta usteltze sentimenduarekin batera dator, udaberriko astenia deritzona da.
Beste batzuetan, udaberriko alergia da aspaldian itxaroten den aldi honetaz bete-betean gozatzea eragozten duena. Hantura, sudurra, doministiku eta azkura begiak eta sudurra dira ohiko sintoma.
Hauetakoren bat zure kasua dela uste baduzu. Kontuan izan nola lagun diezaiokezun zure gorputzari denboraldi berri honetara egokitzen eta gozatu.
Udaberriko astenia :
Saihestu energia uzkurkorra duten elikagaiak, gutxitu:
- Ogiak, galletak eta gozogintza.
- Haragiak eta eratorriak, batez ere hestebeteak.
- Gehiegizko gatza edo produktu gaziak.
- Gazta onduak.
Isurketa sustatzen duten elikagai energetikoak areagotu:
- • Hosto berdeko barazkiak : Berdea udaberriaren kolorea da, beraz, ez ezazu galdu zure platerean: arkume letxuga, berroa, arugula, txikoria, txikoria, kalea, Galiziako aza, porru berdea...
- • Barazkiak garbitzeko : orburua, tipula, porrua, ortigas, dandelioa...
- • Perretxikoak: pilatutako koipea isurtzen laguntzen dute. Shitakak, perretxikoak eta sasoiko beste perretxikoak biltzen ditu.
- • Era guztietako errefautxoak eta arbiak , araztearen alde egiten dute. Erabili itzazu entsaladan birrindua edo arroz ozpinetan edo umeboshian marinatuta.
- • Kimuek irekieraren alde egiten dute, orain da horiek kontsumitzeko unerik onena.
Zure aldartea hobetzeko:
- Zereal integralak eta lekaleak, hala nola, garbantzuak edo soja, baita haien deribatuak ere: tofua, tempeh... triptofanoan eta B bitaminan aberatsak diren elikagaiak dira, propietate antidepresiboengatik eta nerbio-sistemaren funtzionamendu normalari laguntzeagatik ezagunak.
- Algak mineraletan eta oligoelementuetan aberatsak dira gure osasun mentalerako ezinbestekoak.
- Fruitu lehorrak eta haziak funtsezko gantz-azidoen iturriak dira, funtsezkoak garunaren funtzionamendu egokia izateko, nekeari eta depresioari aurre egiten laguntzen dute . Eta triptofanoa ematen digute.
Udaberriko alergia:
Saihestu zure sistema immunologikoa ahultzen duten elikagaiak:
- Haragia eta eratorriak
- Esnea eta eratorriak. Esne-kaseinak alergeno-ahalmen handia du, mukiaren gehikuntza sortzen du.
- Aurrez prestaturiko janaria: daukan kontserbatzaile, koloratzaile eta antioxidatzaile kopuru handiagatik.
- Pestizidekin, nitratoekin eta abarrekin hazitako elikagai ez-organikoak.
- Azukrea eta edulkoratzaile kimikoak.
- elikagai finduak.
Indartzen duten elikagaiak handitu:
- Zinketan aberatsak diren elikagaiak : haziak eta fruitu lehorrak mantenugai horien iturri osasungarriak dira: kalabaza, sesamoa, ekilorea, almendra...
- Beta karotenoa : batez ere barazki laranjatan aurkituko dituzu, hala nola kalabaza, azenarioa, patata gozoa, baina baita perrexila edo nori algetan ere.
- C bitamina : zitrikoetan, azaloreetan eta beste barazki kruziferoetan ez dago bakarrik, piperrak, perrexilak eta basoko fruitu batzuk, marrubiak, esaterako, bitamina honetan aberatsak dira.
- D bitamina : animalia produkturik kontsumitzen ez baduzu, batez ere shiitake perretxiko deshidratatuetan aurkituko duzu.
Zure hesteetako osasuna hobetzeko elikagairik ez dagoela falta, ezinbestekoa immunitate-sistema eraginkorra mantentzeko:
- Hartzituak : probiotikoen eta digestio-entzimen iturri dira: misoa , chucruta eta beste ozpinetako batzuk, hala nola jengibrea edo daikon, aran edo umeboshi pasta, tamari, shoyu ... Sartu itzazu zure plateretan egunero.
- Elikagai prebiotikoak:
- Almidoiak erresistenteak: kuzu , zerealak (arroz integrala) edo barazkiak (patata bezalakoak) egosita eta gero hoztetik lor ditzakegun almidoiak.
- Muzilago eratzaileak: liho haziak, chia haziak, wakame alga, kombu, agar-agar.
- Pektinak: azal eta haziekin egositako sagar eta madari konpotak.
- Fruktonoetan aberatsak diren elikagaiak: baratxuriak, tipulak, porruak, zainzuriak, orburuak,
- Beste batzuk: olo malutak eta lekaleak.
Laguntzen duten erremedioak:
-
- Shiso hostoak (perilla frutescens) antihistaminiko bikainak dira, hauts moduan eros ditzakezu eta zopa, kremak, entsaladak postre koilara bat hautseztatu edo kukicha teari zuzenean gehitu edari sendagarri gisa.
- Ume-sho-kuzu - Edari honek zure sistema immunologikoa indartzen laguntzen du eta alergia sintomak azkar arintzen ditu. Ikasi hemen nola prestatu.
Udaberriko beste janari batzuk:
Oro har, hozte-energiako elikagaien kontsumoa areagotu behar dugu.
-
- Eman izena zereal arinak: quinoa, arroz luzea edo basmati, garagarra...
-
- Sartu tofua maizago: bere hozte-kalitateak denboraldiko energiarekin hobeto isurtzen lagunduko du. Gogoratu garrantzitsua dela beti egostea, uretan egosi wakame alga zati batekin, mineral gehigarriak emango dituela.
-
- Hosto berdeko entsalada, gordinik eta kimuen kontsumoa handitu.
Isabel Morenok, makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua