- Hasi
- Bloga
- Aholkuak Finestra
- Digestio onaren dekalogoa
Digestio onaren dekalogoa
Maila mekaniko eta organikoko digestioa irensten diren elikagaiak nutriente izeneko substantzia sinpleagoetan bihurtzeko prozesua da. Maila fisikoan, elikagaiak osasuna edo gaixotasuna sustatzen du gorputzean.
Digestioan hasten da ahoan eta listu-guruinetan horregatik ezinbestekoa da nahita murtxikatzea. Karbohidratoak ahoan listuaren eraginez digeritzen dira, urdaileko proteinak azido klorhidrikoari esker eta duodenoko lipidoak behazunaren eta pankreako zukuaren laguntzaz.
Hesteen funtzionamendu egokia bermatu behar dugu, digestio-aparatuaren ezinbesteko osagaiak baitira. Simil bat egiten badugu, giza gorputzaren hesteak landareen sustraien parekoak dira. Eta gure osasuna bere funtzionamendu egokiaren araberakoa da neurri handi batean.
Makrobiotikan hesteak eta garuna lotuta daudela uste da. Intuizioa, neurri handi batean, gure digestio-aparatuaren egoeraren araberakoa da. Digestio-aparatua osasuntsua badugu, intuizio ona eta pentsamendu argiak izango ditugu, eta horrek aukera egokiak hartzera eramango gaitu, hala nola, maila fisiko eta emozionalean janari egokia hautatzera.
Hesteak sendotzeko trikimailuak:
- Elikadura orekatuak osoko zerealak sartuz , hala nola arroz marroia , artatxikia edo garagarra , digestio-aparatua indartzen du. Ale osoak ez dira ale osoak bezalakoak. Irinek, integralak izan arren, hesteak lehortzen dituzte.
- Barazkiak prestatzea arretaz prestatzea , esate baterako, nishime estiloa (barazkiak zati handitan mozten dira eta poliki-poliki egosten dira su baxuan urik gabe) edo kimpira erara (janaria saltea eta gero sutan egosi). Makrobiotikan, hesteak oso zabalduta daudenean, hobe da elikagai gordinak ez jatea. Barazki egokienak azenarioak bezalako sustraiak dira. Kuzu beste sustrai onuragarri bat da, hesteetako nahasteak sendatzen ere laguntzen duena.
- Jateko denbora erregularra izan. Makrobiotikaren arabera, organoek eta sistema hormonalek bere ordutegia eta erritmoa dute, adibidez urdaileko funtzioak goizeko 7etatik 9etara dagozkio, gosaltzeko ordua.
- Lekaleak hobeto digeritzen laguntzen diguten mineral iturri dira algak. Kombu alga aproposa da zerealak eta lekaleak prestatzeko. Wakame alga miso zopak egiteko eta hijiki alga heste lodia elikatzeko. Azkenik, nori alga mineral iturri bikaina da.
- Garrantzitsua da beti eserita jatea. Digestio-aparatua egoera lasai batean ondoen funtzionatzeko diseinatuta dago. Ez da jaten duguna bakarrik, nola jaten dugun baizik.
- Hartzidurak aproposak dira toxinak isurtzeko. Hartzitutako elikagaiek hesteetako flora birpopulatzen duten mikroorganismoekin kolonizatzen dituzte gure hesteak. Misoa , tamaria, umeboshi aranak eta ozpinetakoak hesteari laguntzen dioten elikagai hartzituen adibide onak dira. Ozpinetakoek gantzak digeritzen laguntzen duten entzimak ematen dituzte. Tempeh elikagai hartzitua da eta, beraz, gure hesteetarako probiotikoen iturria. Probiotikoek bakterio kaltegarriak kontrolatzen laguntzen duten bakterio onuragarriak instalatzen dituzte gure hesteetan.
- Mastekatzea funtsezkoa da digestioa errazteko, gogoratu urdaileak ez duela hortzik.
- Lo egin afaldu eta gero gutxienez 3 ordura.
- Ibili ordu erdi edo ordubete egunero, erritmo bizian . Konbinatu makurtzea eskatzen duten ariketekin eta hankak luzatu eta tolestuta aldatzen diren jarduerak egiteko.
- Digestio-aparatua indartzen laguntzeko bi errezeta uzten dizkizuegu: Arroz marroiaren sushi tempeharekin eta kuzu-sagarrekin.
Patricia Restrepok , Espainiako Makrobiotika Institutuko zuzendariak idatzitako artikulua
Lotutako blog-argitalpenak
-
Elikagai ekologikoak jateko 7 arrazoi
Posted in: Aholkuak Finestra2012/05/144108 visitasElikagai ekologikoaren aldeko apustua egiteko arrazoi asko daude: benetako zaporea...Irakurri gehiago...
-
Elikadura ekologikoa: arrakastaren 10 gakoak
Posted in: Aholkuak Finestra2012/11/272997 visitasEkologikoan hazitako elikagaietan pentsatzen dugunean, galdera asko etortzen zaizkigu burura. Ba al dira...Irakurri gehiago...
-
7 giltza zure egunerokotasunerako
Posted in: Aholkuak Finestra2012/05/123633 visitasHona hemen elikadura osasuntsu bat mantentzeko 7 gakoak. Jan produktu ekologikoak edo mantendu...Irakurri gehiago...
-
Lekale gehiago jateko 5 arrazoi
Posted in: Aholkuak Finestra2014/01/203469 visitasMilaka urte daramatzate gizakien dietan parte hartzen eta superelikagaitzat hartzen dira beren altunari esker...Irakurri gehiago...
-
uda amaieran elikatzen
2015/07/092887 visitasUda amaierari uda eta udazkenaren arteko tarteko aldiari esaten zaio, hori nabaritzen dugun urteko sasoi horri...Irakurri gehiago...