Anemia: arrazoiak, ondorioak eta nola lagundu janariarekin.
Biztanleriaren %25 inguruk anemia jasaten du , askotan horretaz jabetu gabe.
Anemiarekin oxigenazio falta dago gure globulu gorriek hura garraiatzeko ezintasunagatik.
Gure gorputzak oxigenoa eta mantenugaiak erabiltzen ditu energia lortzeko, oxigenazio egokirik gabe ez dugu gure eguneroko jarduerarako behar dugun energia lortuko eta nekatuago sentituko gara.
Sintoma ohikoenak etengabeko nekearen eta loaren sentsazioa dira, baina ustekabeko ile-galera, erraz apurtzen diren iltze hauskorrak edo larruazal sentikorragoa.
Anemiaren kausak askotarikoak izan daitezke, genetika, gehiegizko hilekoa, emakumeen kasuan, edo odoljarioa.
B12 edo B9 bitamina bezalako nutriente batzuen gabeziak edo burdin-maila baxuak ere eragin dezake, eta kasu horretan garrantzitsua izango litzateke jakitea bere presentzia urria den gure elikaduran edo, aitzitik, ez dagoen. xurgapen eskasa da.
Xurgapen eskasa:
Mineral honen xurgapen ona ziurtatzeko bi alderdi kontuan hartu behar dira.
- a) Alde batetik, gure urdailak medio azido bat behar du burdina ondo xurgatu ahal izateko .
Antiazidoen gehiegikeriak digestio egokirako azidotasun egokia sortzeko gure gaitasunaren galera eragin dezake.
Saihestu hartu ahal duzun guztietan, gehiegizko azidotasuna jasaten baduzu, saiatu Umeboshi aran bat hartzen otorduak baino lehen edo Ume-sho-kuzu edari sendagarria jan ondoren. Ikusiko duzu nola laguntzen dizuten.
Saiatu ere edariak eta ur karbonatatuak saihesten eta ordeztu zure digestio-aparatua berotzen duten edariak, hala nola jengibre-edariak edo infusioak.
- b) Bestalde, burdinaren xurgapena gibeletik kontrolatzen da , non maila egokiak lortzen direnean hepzidina jariatzen baita, hesteetako burdinaren xurgapena eragotziko duen hormona, mineral horren gehiegizkoak ez baitu. osasuntsu gure gorputzarentzat.
Baina bada hepzidina askatzea eragiten duen beste faktore bat, burdina maila baxua bada ere, eta hor sortzen da arazoa. Hantura orokorrak hepzidina askatzen du eta burdinaren xurgapena murrizten du, nahiz eta mineral hori gure dietan egon.
Beraz, hesteetako osasun ona ezinbestekoa da burdina behar bezala xurgatzeko.
Bakterio kaltegarriak edo elikagai mota batzuk gure hesteetara iristen direnean, hantura eragiten duen erantzun immunologikoa sortzen da.
Botikek, kandidiasiak edo idorreria kronikoak, besteak beste, hesteetako osasuna kaltetzen du, baina jaten dugunak hesteetan ere eragin kaltegarria izan dezake.
Dieta mailan, hantura-erantzun handiegia izan ohi duten elikagai batzuk daude, batez ere hesteetako osasuna arriskuan dauden pertsonengan, hauek dira:
- • Azukrea, trans gantzak eta olio finduak, elikagai prozesatu, edari karbonatatuak, alkohola eta gari modernoa.
Elikagai mota hauen kontsumoa kentzea edo murriztea izango litzateke gure burdinaren xurgapena hobetzeko lehen urratsa.
Gainera, komenigarria izango litzateke hanturaren aurkako efektua duten elikagaien kontsumoa handitzea:
- • Turmeric : piper beltz pixka batekin eta olio tanta batzuekin konbinatuta. Piperina curcuminaren ibilgailu gisa balio du gorputz osoan banatzeko. Lekaleak edo pureak prestatzeko koilaratxo bat postre erabil dezakezu.
- • Jengibrea : hanturaren aurkako indar handiagoa duen beste elikagaietako bat da. Erabili birrindua frijituetan, eta gehitu xerra pare bat teari. Barazki gisatuei gehituta, digestioa ere hobetuko du.
- • Klorofilan aberatsak diren hosto berdeko barazkiak : aza, brokolia, arugula, arkume letxuga, porru berdea, etab. Ez galdu mahai gainean, gordin, zuritu edo arin salteatu.
- • Espeziak: oreganoa, ezkaia, erromeroa. Ekar itzazu lehengo infusioak! Eta otordu zure otorduak hosto freskoekin ukitu mediterraneoagoa izateko.
- • Omega 3 iturriak : liho haziak, chia haziak , intxaurrak, aguakatea, oliba olioa... Egunean hazi koilarakada 1 onura handiak emango dizkio osasunari.
Burdin gutxiko dieta:
Burdinaren iturri dietetikoa ez da lehen uste bezain garrantzitsua.
Heme-burdinaren (animalia-jatorrikoa) xurgapen-portzentajea hemo ez-burdinarena (landare-jatorrikoa) baino handiagoa den arren, gaur egun badakigu hepzidina dela gure hesteak kontrolatzen dituena mineral hori xurgatzen jarraitzeko. Hormona honek burdinaren xurgapenaren barne kontrola bere xurgapena gehien eragiten duen faktorea da, hartzen dugun burdina mota edozein dela ere.
Maila egokiak bermatzeko, hainbat alderdi hartuko ditugu kontuan: mineral honen hornidura ona, xurgapena errazten duten elikagaiak eta galtzea errazten dutenak:
- a) Burdin iturriak: bere xurgapena hobetzea.
Kombu, wakame edo arame alga Ekarpen garrantzitsua eskaintzen dute eta oso erraz sartzen dira zure prestaketetan.
Tekka , arbi, azenario, burdock, jengibre eta lotus eta misoz egindako ongailuak, haragia baino 25 aldiz burdina gehiago dauka. Koilaratxo bat gehi diezaiekezu te eta zopetara, edo otorduak apain ditzakezu gainean hautseztatuta.
Burdina duten beste elikagai batzuk : dilistak , garbantzuak , lekak , artatxikia , sesamo haziak, kalabaza haziak.
Jan barazkiak maiz, wakame edo kombu alga zati bat sartuz sukaldaritzan.
Gosaltzeko kremak sesamo eta kalabaza haziekin ondu eta artatxikia hobetsi otorduetarako zereal gisa.
- b) Bere xurgapena hobetzeko honako hauek dira:
Azido organikoak :
- • Azido zitrikoa : Umeboshi aran, umeboshi purea , limoi zukua . Sartu osagai hauek apaingarrietan ukitu azido bat lortzeko.
- • Azido laktikoa : Pasteurizatu gabeko Chukrut , kalitatezko beste hartzitutako produktuak. Otorduetan koilarakada 1 hartzea gomendatzen da.
- • Azido malikoa: pasteurizatu gabeko sagar sagardo ozpina . Zure ozpinetarako beste osagai interesgarri bat.
Beta karotenoa :
- • Ezta i alga, perrexila, dandelion, berro, eskarola, errefau hostoak. Barazkiak eta fruta laranjak: azenarioa, kalabaza, patata gozoa, abrikoka, mertxika, meloia, etab.
- • Hosto berdeko barazki batzuk A bitamina-iturri onak dira, entsaladetan sartu eta gordinik jan.
C bitamina :
- • Lekaleekin konbinatuta, bere xurgapena x 6 handitzen du.
- • Piper gorria, piper berdea, brokolia, Bruselako kimua, azalorea, kiwia, marrubia, limoia, laranja, mandarina.
- • Barazkietan C bitamina mantentzeko, ez ezazu gehiegi egosi. Barazki kruziferoak zuritzeak ez du 3 minutu baino gehiago egosi behar.
- c) Burdin Lapur Nagusiak :
- • Azido oxalikoa: espinakak, erremolatxa eta zerbak
Irtenbidea : bota egosteko lehen ura.
- • Azido fitikoa: zerealak, fruitu lehorrak, haziak eta lekaleak
Irtenbidea : Beti busti hazi hauek eta bota bustitzeko ura. Ahal baduzu, gehitu koilarakada 1 sagar sagardo ozpin edo limoi zuku beratzen litroko ur bakoitzeko. Ur azidotuak hartzidura lagunduko du eta azido fitikoa gehiago murrizten du .
- • Taninoak: ardoa, tea, kafea, karobia edo txokolatea
Irtenbidea : saihestu ordu 1 baino gehiagoz bustitako teak edo konbinatu limoiarekin.
Isabel Morenok, makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua