Hobetu zirkulazioa elikagaiekin
Medikuntza makrobiotikoaren arabera, zirkulazio-aparatua suaren eraldaketari dagokio eta bihotza eta heste meharra hartzen ditu parte.
Mantenugaien %90 heste meharrean xurgatzen da eta horregatik garbi eta malgu mantendu behar da. Gibela eta barea ere ezinbestekoak dira odol-zirkulazio ona izateko, bareak odola behar bezala zirkulatzen laguntzen baitu. Eta, aldi berean, metatutako toxikotasuna badago, ezabatzea da gibelaren zeregina, bestela zainek elastikotasuna gal dezakete.
Sistema linfatikoa zaintzea ere ezinbestekoa da zirkulazio txarra saihesteko, sistema honek linfa bidez odolean zirkulatzen duen hondakinen zati on bat biltzen du.
Gure gorputza zeharkatzen duten arteriak eta zainek, odola behar den tokira eramanez, malguak eta garbiak izan behar dute, zirkulazioa oztopatu ez dadin.
Heste meharraren eta bihotzaren funtzioak elikatzeko elikagaiak:
Zapore mingotsak, erretako elikagaietan: txikoria, dandelion, txikoria eta beste barazki batzuk, gibela eta funtzio kardiobaskularrak indartzen ditu.
Gainera, aipamen berezia egingo diot aladarrari eta bere errutinari, kolagenoaren aitzindari den C bitaminarekin sinergiaz jarduten duen flavonoideari. Nahasketa hau Odol-hodien elastikotasunaren babesle gisa jarduten du.
Beste elikagai erabilgarriak:
Artoa, amarantoa , arroz gorria, bulgur bezalako zerealak , kinoa bezalako pseudozerealak .
Barazkiak: kakahuete kalabaza, hosto berde handiak.
Fruitu lehorrak, esaterako , intxaurrak, hazi erreak, Gomasio.
tekka eta burdock erroa.
Lekale handiak, babarrun gorriak.
Denbora laburrean ozpinak .
Algak: batez ere, toxinak eta metal astunak odoletik kentzen laguntzen duten nori alga eta kombu alga.
Gure platerak espeziekin ontzeak funtzio bikoitza du, zaporea emateko eta onurak emateko:
Zirkulazioa babesten duten 4 ongailu: baratxuria, jengibrea, turmeric eta limoia.
Baratxuria antikoagulatzaile naturala da, odola hobeto zirkulatzen laguntzen duena. Tipularekin batera, odol-zirkulazioa estimulatzen du eta odolaren biskositatea murrizten du.
Jengibreak odola mehetzen du. Jengibrea maiz eta erregularki kontsumitzeak energia mobilizatzen laguntzen du eta odol-zirkulazioa aktibatzen du arinago eginez.
Turmeric antiinflamatorioa eta erabiltzeko erraza da. Zirkulaziorako dituen onura asko bere efektu antioxidatzaileagatik dira, gorputzean erradikal aske eta toxikoen ekintzari aurre egiten diona.
Limoiak elastikotasuna hobetzen du. Limoiaren C bitamina, kopuru txikietan, ezinbestekoa da, kolagenoaren eta elastinaren eraketan parte hartzen baitu, kapilarren horman eragina duten proteinak.
Gatzak zirkulazio aparatuari kalte egiten dionaren ideia zabalduta dagoen arren, argitzea komeni da gatz arruntaren sodioa dela eta ez gatza kaltetzen duena. Aitzitik, findu gabeko itsasoko gatza osasun hoberako beharrezkoak diren 90 oligoelementu baino gehiagotan aberatsa da. Gatza landareztatu behar da, hau da, beti egosita kontsumitu.
Zirkulazio osasuntsua izateko oinarrizko 4 puntu
- Elikadura egokia izan, gehiegizko haragi-produktuak eta gantz saturatuak edo kafea, azukre sinpleak eta muturreko elikagairik gabe. Garrantzitsua da osagaien jatorria ezagutzea ere, nekazaritza estentsiboak produktu kimikoak eta pestizidak baititu.
- Bizitza aktiboa mantentzea jarduera fisiko moderatuaren bidez. Zirkulazio arazoak daudenean, hankak altxatzea eta tandemaren mugimendua errepikatuz ariketak egitea komeni da eta denbora luzez zutik, geldirik edo eserita saihestea komeni da. Egunero ibiltzen da, igeri egiten du, bizikleta erabiltzen du. Ariketa hauek odol-hornidura aktibatzen laguntzen dute.
- Erabili hidromasaje teknikak: dutxa hotzak hanketan, igeltsuak aza-hostoekin freskatzeko.
- Idorreria saihestu, zuntzetan aberatsa den dieta mantenduz, adibide bat aldizka alga agar agar hartzea da.
Zirkulazio-aparatua suspertzeko errezeta aproposa.
Fruitu gorriak gelatina
Osagaiak:
15 g agar agar
2 koilarakada arroz almibarretan
1 koilarakada kuzu
1 litro sagar zuku
Fruitu gorrien ontzi 1
jengibre-hauts pixka bat
gatz pixka bat
Elaborazioa:
- Berotu 750 ml sagar zuku.
- Desegin agar agar zukuan eta egosi 15 minutuz.
- Desegin kuzua eta arroz almibarretan geratzen den zukuan eta gehitu agar agar-ari etengabe nahasiz kuzu gardena izan arte.
- Gehitu gatz edo jengibre hauts pixka bat eta utzi pixka bat hozten
- Beirazko erretilu batean fruta gorriak gehitu, gelatina nahasketa bota eta hozten utzi.
OHARRA: gelatina ondo finkatuko den ikusteko, jarri tanta bat plater batean. Trabatuta geratzen bada, ondo mamituko dela esan nahi du, bestela agar agar gehiago gehitu eta 5 minutu gehiago egosi.
On egin!
"Ezin dugu ahaztu zirkulazio onak bizitzan zehar nola ibiltzen garenarekin ere zerikusia duela", zirkulatu arin!
Patricia Restrepo Macrobiotic aholkulariak idatzitako artikulua