Menopausian dieta
Menopausiak, literalki, hilekoa etetea esan nahi du. Mutur honek korrelazio fisiologikoa du funtzio folikularra galtzearen ondorioz estrogenoaren jariaketaren beherakadarekin. Obulutegiek arrautzak ekoizteari uzten diote eta estrogeno eta progesterona gutxiago sortzen dute.
Christiane Northrup ginekologian mediku adituaren esanetan, menopausia jakituriaren urteetarako pasabidea da eta, errentagarritasunean eta gainprodukzioan ardaztutako gizarte batek uste duen arren, menopausia lasaitasun, betetasun eta topaketa etapa izan daiteke.
Ikuspuntu biologikotik programatuta gaude bizitzaren etapa honetan kanpo mundutik pixka bat erretiratu gaitezen , nik "pausu kontzienteak" deitzen diet, eta ez dut honekin esan nahi derrigorrez kanpoko erretiratzea denik. . Ez zaigu beharrezkoa Ekialde Urrunera joatea tenplu edo irakasle tibetar baten bila, kanpoko erritmorik gabeko etenaldi hauek zerikusi handiagoa dute barneratzearekin, meditazioarekin, isiltasunarekin. Bizi-ohiturak kaotikoak badira elikadurari, ariketak, arnasketari eta emozioei dagokienez, oztopo trinko bihur daitezke.
Zure elikadurak bero handia sortzen duten elikagaiak barne hartzen baditu edo horietan oinarritzen badira , eta, gainera, animalien erreinutik datozenak, jakinduriaren arora igarotzea suminkortasunaren, lehiakortasunaren, beldurraren... aro bihurtzen da. etengabeko gorabeherak txandakatuz: beroa eta izerdia, hipo- eta hipergluzemia, hipo- eta hipertiroidismoa, hiper- eta hipertentsioa.
Menopausian eta premenopausian elikatu beharko genuke balore energetiko emozionalak gehiago kontuan hartuta: haragia, hegaztiak eta labean dauden jakiak saihestuz eta, oro har, oso lehor eta deshidratatua dagoen guztia, oso yang eta muturreko yin-a saihestuz: azukre sinpleak, janaria. begietan, hormonak gehituta...
Elikaduran ugalkortasun-etapaarekiko proportzioak aldatzen dira. Zerealak baino barazki gehiago jan beharko genuke , animalia proteina baino lekale gehiago eta algak baino hazi gehiago. Garrantzitsua da gatza murriztea ere.
Nire esperientzia pertsonal eta klinikotik abiatuta, dieta begano pertsonalizatu eta adimentsu batek, mugimendu organiko kontzientearen praktikari (yoga, tai chi, chi kung), meditazioa, iraganarekiko ulermen eta adiskidetzeari, errukiari eta esker onari esker, aldi hau biziarazten dizu. bizitza berpizkunde gisa.
Menopausiari buruzko mito eta egia faltsuak:
- Menopausia ez da amaieraren hasiera.
- Zahartze prozesua ez da bizkortzen menopausiaren ondoren, zahartze prozesua bizkortzen da haragia, elikadura gazia eta lehorra.
- Zure dieta egokia bada, ez duzu pisurik hartuko . Janez emozioak kamuflatzen saiatzen zarenean pisua irabazten duzu.
- Gorputza berez egokitzen da hormona-aldaketetara, ez irensten animalien hormonak (haragia, hegaztiak, arrautzak, esnekiak, hazkuntzako arrainak).
- Estrogenoaren jaitsieraren ondorioz (osteopenia naturala) arriskutsua ez den kaltzio galera naturala dago .
- Sexu-nahia ez da galtzen, sexu-heldua zara eta badakizu zer nahi duzun.
Zer egin dezaket sintomak arintzeko:
- Sesamo haziak , tofua , hijiki alga , aza berdea... kaltzio-iturri bioerabilgarri naturalak dira. Ariketa moderatua aire librean gorputza eguzkitan jartzen duena, arnasketa kontzientearekin batera, kaltzioa metabolizatzen laguntzen digu.
- Kombu algarekin egositako soja-barazki edariak diskurtsoari aurre egiten laguntzen digu.
- Agar agar algak ere gorputza freskatzen laguntzen du eta hesteetako igarobidea errazten du, idorreriari aurre eginez.
- Topikoki erabiltzen den sesamo-olioak gorputzaren azala elikatzen eta edertzen du.
- Barazkiekin batera egositako kuskusa , bulgur eta polenta lasaitu.
- C bitaminaren kontsumoa handitu beharko genuke. Yam kolagenoaren osagai aitzindaria da
- Tofu jateak haize hotza sentsazioa murrizten du.
Zure zaletasuna berraurkitzeko eta horretaz gozatzeko garaia da, zure benetako ametsarekin konektatzeko eta egia bihurtzeko. Emakumeekin elkartzea elikatzea eta sendatzea da.
Gure ardura da jakinduriaren aroaren dimentsioa ezagutzea eta bete-betean bizitzea.
Menopausiaren sintometarako adierazitako errezeta.
Yam pizza tofuarekin
Yam ezaguna da fitoestrogenoen ekarpen handiagatik, kolagenoaren indartzailea. Gorputzeko beroa eta hezetasuna erregulatzen ditu.
Osagaiak:
1 kilo ñame zuritu
6 tipula
Oliba olioa
250 gramo tofu
100 gramo kalabaza
1 porru
piper beltza
oregano pixka bat
findu gabeko itsas gatza
Elaborazioa:
Oinarrirako
- Moztu tipula ilargierdi forman eta salteatu olio pixka batekin gardena izan arte.
- Moztu yam xerratan.
- Egosi ñame eta tipula uretan 30 minutuz.
- Nahastu nahasketa olio zartada batekin eta zabaldu labeko xafla batean.
estalkirako
- Moztu porru bat ilargierdi forman.
- Moztu kalabaza eta tofua dado txikitan.
- Salteatu porrua eta kalabaza gatz pixka batekin bigundu arte.
- Sartu tofua eta gehitu tamari tanta batzuk.
- Jarraitu salteatzen minutu batzuk gehiagoz. Gehitu pizzara, hautseztatu oreganoa eta piperbeltza eta labean 5 minutuz 180ºC-tan.
Patricia Restrepok idatzitako artikulua, Makrobiotiko Aholkulari eta IMEko, Espainiako Institutu Makrobiotikoko zuzendaria.