Udaberriko asteniari buruz jakin behar duzun guztia
Udaberrian oso ohikoak dira bizitasun falta edo polen eta akaroekiko alergiak, besteak beste. Egia esan, sasoiko disfuntzio hauek behar bezala funtzionatzen ez duen sistema immune ahul baten isla dira. Ondorioz, gorputzak urtaro aldaketetara egokitzeko duen gaitasun naturala galtzen du. Hain zuzen, udaberrian, naturan gertatzen denaren araberako energia eztanda bat sentitzea izango litzateke naturala: irekiagoa, sozialagoa, alai eta ekintzaileago sentitzea.
Zer dira alergiak eta zergatik pairatzen ditugu gutako askok?
Gehiegizko erantzun immunologikoa dira, oro har, polena bezalako substantzia kaltegarriekiko. Hori organismoarentzat arriskutsuak balira bezala elementu kaltegarriak detektatzen dituen defentsa hipersentikorren sistema batek sortzen du. Immunitate-sistemak azkura, hantura, muki edo erupzioak eragiten dituen histamina bezalako substantzia kimikoak askatzeko informazioa jasotzen du.
Udaberriko astenia?
Astenia termino klinikoak literalki nekea esan nahi du eta egokitzeko ezintasunetik eta eguneko argi orduen gehikuntzatik sortzen diren sintoma batzuek osatzen dute. Azken hamarkadetan ugaritu egin da eta egoera honen biktimek honako sintomak aurkezten dituzte: neke sakona, nekea, gainbehera, gogo eta energia falta, suminkortasuna, jateko gogoa galtzea, buruko mina, tentsio baxua, muskuluen ahultasuna, tristura itxurazko arrazoirik gabe. , apatia eta memoria galera.
Makrobiotikaren eta 5 eraldaketaren teoriaren arabera, udaberria zuhaitzaren eraldaketarekin lotzen da, eta, aldi berean, gorputzeko gibela eta behazun maskuria adierazten ditu. Gibela gure gorputzak duen iragazki garrantzitsuenetako bat da. Udaberriaren goranzko eta irekitze-energia biziago igotzen da gibela dagoen eskuinaldean. Hau elikadura desegokiek eta bizimodu kaotikoek asetzen badute, ezin izango da behar bezala isuri eta nekea eragingo du.
Udaberrian jan behar dituzun eta ez dituzun elikagaiak.
Udaberriko astenia saihesteko eta atzera egiteko, gutxitu elikagai gantz, lehor eta gazien kontsumoa, hala nola:
Gatz findua
Opilak eta irina findua
Haragia edo esnekiak
frijituak
Horren ordez, makrobiotikaren arabera, honako elikagaiak sartu behar ditugu:
- Irekitzeko energia kimuak bezala.
- Granny Smith sagarrak edo marrubiak bezalako toxinak isurtzearen alde egiten duten zapore azidoa duten elikagaiak.
- Hosto berdeko barazkiak eta sustraiak, esate baterako, errefaua. Perretxikoak ere aliatu ona dira.
- Barazki garbitzaileak eta mingotsak, hala nola, orburuak, dandelionak, ortikak, udaberriko tipulak edo porruak.
- Ozpinak, batez ere arroza edo umeboshi
- Garagar belarra eta zereal arinak, hala nola kuskua, bulgur eta garagarra eta oloa.
Asteniari aurre egiteko 6 aholku:
1. Edan umeboshi plum kuzu edaria egunero astebetez.
2. Apioarekin, wakame algekin , porruekin eta perretxikoekin salda garbigarriak prestatu.
3. Gehitu kimuak edo tipulin gordinak zerbitzatutako miso zopari.
4. Ez jan berandu afaririk, lotara joan baino 3 ordu lehenago gutxienez.
5. Giharrak eta tendoiak malgutzen dituzten luzaketak praktikatu.
6. Umeboshi arana aliatu bikaina da udaberriko asteniarako.
Udaberri honetarako 2 errezeta:
Garbiketa-salda gibelerako
Bere propietate energetiko eta arazteko aproposa.
Osagaiak:
1 apio zurtoin 5 cm.
100 g de col verde
Una cebolleta
Un rábano
1 cucharada de vinagre de arroz .
Elaborazioa:
1. Osagaiak zati txikitan moztu, litro 1 ur gehitu eta irakiten jarri.
2. Behin irakiten hasten denean, sua jaitsi eta 20 minutuz egosi.
3. Colar y reservar el caldo.
4. Añadir un poco de vinagre de arroz y servir.
Wakame alga eta sagar berde entsalada
Gibelaren funtzioa tonifikatzen duen bitartean gorputza desintoxikatzen laguntzen duen errezeta.
Osagaiak:
1 granny smith sagar berde
1 errefau sorta
3 wakame alga zerrenda
Arroz-ozpina
Tamari tanta batzuk
Elaborazioa:
1. Sagarrak zuritu eta xerra finetan moztu eta limoi tanta batzuk gehitu eta alde batera utzi.
2. Moztu errefauak xerra finetan eta alde batera utzi.
3. Wakame alga beratu 10 minutuz eta zati txikitan moztu.
4. Osagai guztiak nahastu eta arroz ozpinarekin eta sesamo beltzez jantzi.
Udaberrirako prest?
Patricia Restrepok , makrobiotiko aholkulari eta Espainiako Institutu Makrobiotikoko zuzendariak idatzitako artikulua.