Zaindu zure azala antioxidatzaileekin
Segur aski antioxidatzaileen berri izan duzu eta zahartzerik ez izateko duten garrantziaz, zahartzea moteltzeaz gain, altxor txiki hauek zure ongizatearekin lotutako hainbat alderdiren erantzule dira.
Antioxidatzaileek prebentzioa ez ezik, sendatzailea eta zaharberritzailea ere badute.
Substantzia hauek hantura, estres, gehiegizko ariketa edo atseden eza prozesuetan sortzen diren erradikal askeek eragindako oxidazioa moteltzeko gai dira, baita zenbait elikagai hartzearekin eta kutsatzaile kimikoekin esposizioarekin ere.
Erradikal askeen ekintza blokeatzeaz gain, eragindako kalteak berreskuratzeko gai dira, baita hondakinak ezabatzeko ere. Horrek guztiak zahartze zelularra moteltzen eta zure osasuna mantentzen laguntzen du. Antioxidatzaileak gure gorputzak ekoiz ditzake eta elikagaien bidez ere har ditzakegu. Polifenolak, karotenoideak eta bitamina eta mineral batzuk dira egunero gure dietan gehi ditzakegun antioxidatzaileetako batzuk. Ikus dezagun nola egin:
Polifenolak: polifenolak barazkien koloratzaile naturalak dira, beren ahalmen antioxidatzaileaz gain, hanturaren aurkako ekintza dute, immunitate-sistema hobetzen dute eta mantenugaiak xurgatzen laguntzen dute, beste funtzio askoren artean.
Non aurkitu:
Barazki kruziferoak : aza, aza, brokolia, azalorea, berroak, arbiak, errefautxoak beren ekintza antioxidatzaileagatik eta tumoreen garapena inhibitzeagatik ezagunak dira. Udaberrian erabili nahi dituzu? Kontuan hartu:
1. Birrindu azalorea labana batekin xerra finetan moztuz edo mandolina bat erabili. Jarri entsalada-ontzi batean gatz pixka batekin eta ondo masajeatu. Utzi ordu erdiz atseden. Gehitu zure entsaladetan edo zuzenean entsalada bat prestatu harekin. Oso ondo konbinatzen da oliba, aguakatea eta errefautxoekin, polifenoletan aberatsak ere.
2. Moztu aza eta azenarioak zerrenda meheetan, ontzi batean jarri eta gatz pixka batekin oratu. Gehitu mahaspasa eskukada bat eta jarri barazki prentsa batean. Ordubete baino gutxiagoan antioxidatzailez eta entzimaz betetako entsalada gozoa edukiko duzu. Azenarioak karotenoideetan aberatsak dira, beste antioxidatzaile indartsu bat.
3. Zuritu brokolia eta entsalada gisa zerbitzatu errefau xerra fin batzuekin eta ozpin-ozpin on batekin. Nire iradokizuna: koilarakada 1 arroz edo sagar ozpina, 1 koilarakada shiro miso, 1 koilarakada sagar kontzentratua, 1 koilarakada oliba olio eta aldez aurretik kristalezko ontzi batean nahasita piper beltz pixka bat.
Landare urdinak eta gorriak : mahats beltzak, ahabiak, masustak, mugurdiak, grosella beltzak, gereziak, aranak, marrubiak, granadak, babarrunak, tipula gorriak, errefautxoak, aza gorria... antozianina gisa ezagutzen diren polifenol mota hauek LDL kolesterolaren oxidazioa inhibitzen dute eta plaketen agregazio motela. , horrela gaixotasun kardiobaskularrak saihestuz. Zure dietan integratzeko:
1. Aprobetxatu ia uda dela eta hartu fruta freskoa otorduen artean mokadu gisa edo sartu zure plateretan. Mahatsak edo granada haziak dituzten entsaladak oso freskagarriak eta ikusmen erakargarriak dira.
2. Prestatu irabiatuak hondartzatik itzultzen zarenerako edo kirola egin ondoren. Aukeratu mugurdiak eta marrubiak edari begetalekin eta umeboshi ukitu batekin konbinatuta, eguzkiaren eta esfortzu fisikoaren ondoren energetikoki orekatzen eta gorputza alkalinizatzen lagunduko dizuna.
3. Errefau-zukua birrindua, antioxidatzaile indartsua izateaz gain, oso eraginkorra da metal astunak kentzeko.Goizean har dezakezu, urdaila hutsik, egun batzuez, bakarrik edo katekinetan aberatsa den kukicha tearekin murriztuta, beste antioxidatzaile indartsu bat.
Teak: Te berdea, kukicha, hojicha, sencha edo matcha dira presta ditzakezun edari antioxidatzaileenak. Hojicha eta senchako hostoen lehortze prozesuek oxidazio naturala geldiarazten dute eta substantzia antioxidatzaileak mantentzen laguntzen die. Kukicha bere propietate alkalinizatzaileak eta kaltzio eta bitamina C edukiagatik ere ezaguna da. Matcha polifenoletan duen edari aberatsenetakoa da eta beste substantzia antioxidatzaile batzuk ere baditu, hala nola klorofila, C bitamina eta E, horrela zahartzearen aurka eraginkortasunez borrokatzen laguntzen du. Edari honi buruzko monografia bat aurkituko duzu esteka honetan.
Algak : batez ere konposatu antioxidatzaileetan aberatsak dira, xantofila eta klorofila, adibidez, oso presente daude wakame algetan, kombu alga polifenoletan aberatsa da eta nori karotenoideetan. Beraz, ezin hobeak dira zelulak birsortzeko eta ehunen zahartzea ekiditeko
Zer egiten dut haiekin? Egunero kopuru txikiak sartzea oso erraza da:
1. Gehitu kombu alga zigilu baten tamainako pieza bat zure lekaleen sukaldaritzan. Ez du eltzeginaren zaporea aldatuko eta azkarrago egosten eta lekalea samurragoa izaten ere lagunduko du.
2. Gehitu tamaina bereko wakame alga zati bat zure zopetan edo pureetan. Alga hau miso zopen oinarrizko osagaietako bat da. Gure osasunerako ezinbestekoetako bat. Miso-ak ere botere antioxidatzaile handia du eta gure gorputzetik substantzia toxikoak kentzen laguntzen du.
3. Erabili nori alga sushia egiteko. Moztu txikia entsaladen gainean gehitzeko, zerbitzatu aurretik. Eta ez ahaztu mendira irteten zarenean motxilan sartzea. Nori indarra berreskuratzen lagunduko dizun remineralizazio indartsua da.
Karotenoideak:
Karotenoek (karotenoide mota bat) erradikal askeak desaktibatzeko gaitasuna dute, eta horrela DNA zelularra babesten dute. Kolesterolaren oxidazioaren aurka laguntzen dute eta gaixotasun koronarioen intzidentzia murrizten dute.
Non aurkitu:
Frutak karotenoideen iturri onenetako bat dira eta haien abantaila barazkiak baino errazagoak direla da. Mahatsa, marrubiak, mugurdiak, mangoa, papaia, mertxika, abrikota eta laranja beta karoteno iturriak dira.
Barazkiei dagokienez, biak laranjatan aurki ditzakegu: azenarioa, kalabaza edo batata, eta berdeetan: apioa, aza, arugula, berroa edo brokolia.
Nori alga karotenoideen iturri ona da.
C bitamina:
Bitamina honek erradikal askeak harrapatzen laguntzen du oxigenoa bahitzeko duen gaitasunagatik, eta horrela oxidazioa saihesten du. Gure ehunen eraketarako ere garrantzitsua da eta burdinaren xurgapena hobetzen du.
Gure gorputzean gordetzen ez denez, C bitamina gure dietan egon behar da egunero.
Harrituta geratuko zara jakiteak barazki batzuk zitrikoen aurretik daudela bitamina eduki honetan. Azalorea, Bruselako kimuak, brokolia, berroa edo perrexila daude lider. Hori mantentzeko, hobe da gordinik edo gutxi egosirik kontsumitzea. Lurrunetan erretzea elikagaien bitamina edukia mantentzen laguntzen duen egosteko metodoetako bat da.
Gogoratu zure kremen eta zopen gainean perrexila gordina gehitzea. Eta oraindik entsaladetan erabili ez baduzue, proba ezazu, ziur harritu egingo zarela.
Limoia bitamina honi etekina ateratzeko elikagai praktikoenetako bat da. Sartu bere zukua zure ozpinetan, udaberrian gehien behar dugun zaporea azidoa da, gibelerako eta behazunerako tonikoa.
E bitamina:
Bitamina honek zelula-mintzen osotasuna mantentzen laguntzen du eta selenioaren kontsumoa aurrezten du, gure immunitate-sistemarako mineral garrantzitsuenetako bat.
Landare olioak bitamina honetan aberatsak dira, batez ere gari germenak, ekiloreak eta almendra olioak.
Fruitu lehorrak eta haziak, hala nola almendrak, hurrak, kalabaza edo ekilore haziak ere iturri bikaina dira.
Elikagai hauek mokadu gisa bikainak dira eta otorduei ukitu kurruskariak ematen dizkiete, digestio onerako hain garrantzitsua den mastekatzea bultzatuko dutenak. Nire proposamena:
1. Ekilore-haziak txigortu oliorik gabeko zartagin batean eta gorritzen hasten direnean, gehitu tamari edo shoyu tanta batzuk eta irabiatu lehortu arte. Utzi hozten eta gorde kristalezko ontzi batean. Gosarian, entsaladetan edo zereal salteatuetan erabil ditzakezu zereal-kremetan.
2. Gauza bera egin kalabaza haziekin, oraingoan umeboshi ozpin tanta batzuk gehituz. Kurruskariak, gazi samarrak eta oso zaporetsuak izango dira. Zure zereal gozoak edo barazki kremak orekatzeko aproposak dira. Gehitu gainean zerbitzatu aurretik.
Isabel Morenok , makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua .