Kaltzio iturriak eta esnearen ordezkoak
Gaur egun, kontsumitzen diren esnekien kalitatea gero eta zalantzan jartzen da. Alde batetik, abeltzaintzarako erabiltzen den pentsuaren kalitateak, baita pasteurizazio eta homogeneizazio prozesuek ere, produktuaren desnaturalizazioan laguntzen dute, bere nutrizio-balioa murrizteaz gain, produktura zuzenean iristen den toxina-kopurua areagotzen duena. kontsumitzailea.
Horri gehitzen badiogu bere kontsumotik eratorritako eragozpenak, hala nola moco-ekoizpena, idorreria, aknea, alterazio hormonalak, etab., minbizi mota batzuekin izan dezakeen lotura ahaztu gabe, baita espainiarren %36 baino gehiagok ere. biztanleria Laktosari intolerantzia bazara, arrazoi etikoez gain, kontsumoa murrizteko edo kentzeko arrazoi sobera ditugu.
Eta esnea edateari uzten badiot, nola ordezkatuko dut otorduetan?
Esnea eta deribatuak kontsumitzeari uzteko arazoetako bat likido zurixka horri atxikimendu emozionala da. Behar duzuna gosaria edari bero batekin prestatzen jarraitzea bada, asko dira erabil ditzakezun eta gustu zorrotzenak asetuko dituzten barazki-aukerak.
Landare-edariak zereal alearekin eta azukre erantsirik gabe egiten dira. Bere zapore gozoa alearen eraldaketa entzimatikotik dator.
Olo-edaria agian esnearen antzekoenetakoa da ehundura aldetik , ahoan krematsua, leuna eta apur bat gozoa baita . Harekin hainbat edari eta krema goxoak egin ditzakezu zure gosarietarako. Edari honekin egositako olo malutak goxoak dira.
Olo-edaria da postreak egiteko aukerarik onenetakoa, hala nola natilla edo flana , besteak baino lodiagoa izateak prestakinak erraz ezartzen laguntzen duelako. Era berean, ezin hobea da bexamel saltsa beganoa prestatzeko, zure ohiko errezeta erabili eta esnea olo-edariarekin ordezkatzeko, inork ez du aldea nabarituko!
Eta ez kezkatu glutenarekiko intolerantea bazara. Orain, glutenik gabeko olo- irinak berez glutenik gabeko olo mota batekin egindako edari bat aurki dezakezu.
Arroz edaria aurrekoa baino arinagoa, likidoagoa eta askoz gozoagoa da, beraz, gozotu behar diren prestakinetarako aproposa da, adibidez, zereal-kafeak edo teak. Orain arroz edari gozoak ere badituzu zereal-jarabeekin, ahoan are gozoagoak direnak.
Edari hau oso praktikoa da irabiatuak edo irabiatuak bezalako prestakin arinak prestatzeko .
Bi aukera horiez gain, gaur egun, zereal mota ezberdinekin egindako edari ugari aurkituko dituzu: kinoa , zeliakoentzako egokia, Kamut , baita almendradun edariak eta beste fruitu lehorrak, hala nola hur .
Eta nondik ateratzen dut kaltzioa?
Kaltzioa zure kezka bada, gotortutako aukera batzuk aurkituko dituzu. Nolanahi ere, gogoratu landare-jatorriko kaltzio-iturri asko daudela, animalia-jatorrikoek baino xurgapen-ahalmen askoz handiagoa dutenak, bikoiztuz kasu askotan magnesio eta kasu batzuetan K bitamina-eduki handiari esker. Adieraziko dut. batzuk hurrengoan.
Haziak eta fruitu lehorrak : sesamoak esneak baino 9 aldiz kaltzio gehiago dauka eta almendrak bikoitza baino gehiago. Xurgapen egokiari etekina ateratzeko, hobe da beratzea edo arin erretzea, edo biak! Horrela, daukaten azido fitikoa neutralizatu eta xurgatutako kaltzio kopurua handitzen da.
Algak : kaltzio oso aberatsak dira, batzuek esneak baino 14 aldiz kaltzio gehiago dute. Ez da beharrezkoa kantitate handiak hartu: egunean koilarakada bat nahikoa izango da hezurrak sendotzen laguntzeko.
Lekaleak : babarrun beltzak , babarrun pintoak , mungo babarrunak edo garbantzuak kaltzio iturri bikainak dira. Kontuan izan beratzea ere garrantzitsua dela hemen.
Hosto berdeko barazkiak : ziurrenik landareen munduko kaltzio erreginak dira, ez hainbeste kaltzio edukiagatik, xurgatzeko ahalmena askoz handiagoa delako. Esaterako, azak , lepoak edo kaleak kaltzio kantitate handiagoa dute esnearekin alderatuta . Brokoliaren kasuan ia bikoitza da, eta azetan ere askoz handiagoa.
Talde honetan brokolia , arbia , berroa , aza txinatarra , arkume letxugak , perrexila , porru berdeak eta abar sartuko ditugu. Konturatu barazki berde guztiek magnesioa dutela eta K bitaminan ere aberatsak direla, kaltzioaren erregulazioan eta hezurren eraketan zeregin garrantzitsua betetzen duela.
Zerealak : kinoa eta amarantoa bezalako zereal batzuk ere oso aberatsak dira kaltzioan. Amarantoak esne kopuru bikoitza dauka eta kinoa, apur bat gutxiago bada ere, gainetik dago.
Ikusten duzun bezala, zure kaltzio beharrak erraz estali daitezke landareetan oinarritutako dieta batekin. Baina, horrez gain, komenigarria litzateke kaltzioaren galera sustatzen duten elikagaiak, hala nola azukrea, kafea, elikagai prozesatu edo gantz aseak urrun mantentzea.
Eta ez ahaztu gauzarik errazena: eguzki orduetan ibiltzea. Eguzkiaren argia D bitaminaren iturri onena da, gure hezurren osasunerako ezinbestekoa. Eta frogatuta dago ariketak , batez ere indarraren entrenamenduak, gure hezur-egituraren eraikuntzarako beharrezko estimulua eskaintzen duela.
Publicado en:
100% vegetal