Japoniako sukaldaritzaren 10 gakoak
Asko dira gure planetako populazio luzeenetako baten atzean ezkutatzen diren elikadura-gakoen bila begirada Japoniako gastronomiari begiratzen dioten zientzialari eta nutrizionista. Hala ere, herrialde honetako zifretan harrigarriena ez da mendeurren kopuru handia, obesitatea, arazo kardiobaskularrak edo minbizia eta kolesterol tasa baxuak baizik. Zifra hauen erantzuna sukalde honek altxorra duen osagai osasuntsuen kantitatean ez ezik, elikagaiak, jateko ohiturak eta gorputzarekiko jakituriaz eta errespetuz betetako gizakiaren elikadura ulertzeko moduan uztartzeko moduan dago. Jarraian, bere oinarrizko zutabe batzuk berrikusten ditugu.
1- esnerik gabe
Imajinatzen al duzu eguna esnearekin kafe batekin ordez miso eta espinakak zopa batekin hastea? Bada, horixe egiten dute Japonian, han esnearen, gurinaren eta esnegainaren presentzia ia anekdotikoa da, eta hori kolesterol maila baxuaren faktore erabakigarria da koipe gutxi erabiltzen duen eta, ia beti, jatorri begetala duen populazio batean.
bi- Te berdea, oinarrizkoa
Gaur egun osagai japoniar honek leku nabarmena du jada Mendebaldeko kulturan eta edozein supermerkatu edo hoteletan aurki daiteke, nahiz eta oraindik gutxi dira eguneroko elikaduran sartzen dutenak. Leku gehiago emateko modu bat otorduetan edari gisa sartzea da . Praktika honekin gure digestioa hobetuko dugu eta antioxidatzaile maila kargatuko dugu, gure gorputza bere burua erregulatzen eta hobeto funtzionatzen lagunduz.
3- zati txikiak
Japoniako eguneroko dietak ez ditu normalean 2.000 kaloria gainditzen emakumeen kasuan eta 2.300 kaloria baino gehiago gizonen kasuan; hau da, Mendebaldean heldu batek kontsumitzen dituenak baino 200 eta 500 kaloria gutxiago . Sekretua otordu baten onena zati trinkoetan kontzentratzea da, urdaila behar bezainbeste jatera ohitzeko, begiei erreparatu gabe eta erabateko asetasun sentsazio gomendagarria saihestuz. Hori lortzeko modu ona gure mahai-ontziaren tamaina murriztea da, japoniarengana hurbiltzeko eta platerak ontzi txikiekin ordezkatzea. Gutxienez, efektu psikologikoa bermatuta dago.
4- Soy, bere gogokoena
Bokazio begetarianoa duen dietarik badago, hau da japoniarra, barazkiei protagonismoa ematen baitie bere errezeta gehienetan. Eta haiekin laguntzeko proteina bilatzean, soja da gogokoena. Tofu moduan, egunero dago, gosari, bazkari edo postre gisa. Izan ere, aditu askok soiari egozten diote hain zuzen Japoniako osasun onaren eta minbizi jakin batzuen tasa baxuaren erantzukizuna , hala nola bularreko minbizia, edo estrogeno maila altuena duen populazioetako bat izateagatik. Baina bere efektu terapeutikoetatik haratago, esan beharra dago tofua elikagai ezin hobea dela, funtzionatzeko ezinbesteko mantenugaien zati handi bat ematen duena, gantz saturaturik edo azukrerik gabe. Gainera, bere zapore neutroak edozein plateretan sartzeko aukera ematen du.
5- arroza da lehenik
Sukalde honetan gluten edo legamia gutxi aurkituko dugu eta hori da oreen zati handi bat arroz irinarekin egina dagoelako, eta horrek testura arin eta itsaskorra ematen die. Hain da zereal honen grina Asiako elikaduran, non batez beste gurea baino sei aldiz arroz gehiago barne hartzen baitu , asiarrei zuntz hornidura bikaina bermatzen diena.
6- perretxikoak indartuz
Asko dira perretxikoak hain populazio osasuntsu eta mendeurrena baten erantzule direla dioten nutrizionistak, zeren zopa, fideo eta frijituei zapore bikaina emateaz gain, mendeetan zehar erabili izan baitira herrialde honetan propietate sendagarriengatik. Gogokoenetako bat, zalantzarik gabe, shiitake perretxiko goxoa da, zeinari hipertentsioaren efektu erregulatzaileak eta sistema immunologikoa indartzeari egozten zaizkion . Gainera, azkenaldian, indar handiz lehertzen ari da reishi perretxikoa, eta, bestalde, hainbat minbizien aurkako borrokarako oinarrizko elikagai gisa ari da sortzen.
7- hartzitua
Umeboshi eta misoaren propietate ugariak ezagutzen ez dituztenei, lehenengoa odolaren pH-an alkalinizatzaile onuragarria duten eta oso arazgarriak diren aran hartzituek osatzen dutela esango diegu. Misoari dagokionez, batzuetan beste ale batzuekin konbinatzen den soja-ore bat da. Noski, kontuz ibili behar dugu gehiegi ez irakiten, kasu honetan gure heste-flora erregulatzeaz arduratzen diren entzimak hilko genituzkeelako.
8- azukrerik gabeko postreak
Japoniako postre originaletan babarrun gorria bezain ezohiko osagaiak daude. Asko aurkitzen ez duguna, ordea, zapore gozoa da, haien dietan te berde kopa bat baita otordu baten amaierarik onena. Asko erabiltzen den eta probatzea merezi duen edulkoratzaile leun bat amasake da, arroz hartzitua naturalki gozoa .
9- Mota guztietako algak
Japoniatik ere alga eta horiek prestatzeko metodo onenak lortzen ditugu. Ez da harritzekoa, Japoniako gastronomiaren ikurretako bat sushi ezaguna da, nolabait Mendebaldeko ogitartekoak ordezkatzen dituena eta nori alga bilgarri gisa erabiltzen duena . Horrez gain, baditu beste batzuk, hala nola arame, kombu, hijik, wakame edo agar-agar ahosabaia gozatzeko eta sistema hormonal, nerbio eta linfatikoa erregulatzeko. Japoniarrek bezala, gure dietan mantenugai-maila aparta lortzera eramango gaituzte.
10- Ondo aurkeztutako platerak
Platerak aurkezteak gure jateko moduan betetzen duen zeregina ez dirudi batzuentzat garrantzirik, baina egia da aurkezpenen diseinuak eta edertasunak goitik behera aldatzen duela gure jateko modua. Hasteko, errespetu gehiagorekin tratatuko dugu platera eta merezi duen denbora emango diogu, bere ñabarduraz gozatuz eta gure digestio sistemari denbora gehiago emanez mokadu bakoitzetik mantenugai guztiak ateratzeko. Azkenik, japoniar sukaldariak artista diren zerbait bada, zure begiak harrapatzen dituzten artelan txikiak sortzean da. Horren adibide da bentoetan edo takeaway-etan ikusten da, kolore eta ehundura benetako sinfonia bihur daitezkeenak.
Argitalpena : Makrobiotika