Bi alga oso praktikoak hilabete beroetarako
Eguraldi onarekin, ziurrenik denbora gutxiago emango duzu sukaldean, eta plater sinple eta azkarrak prestatu nahi dituzu, baina ez gutxiago elikagarriak.
Algek laguntza handia izan dezakete udan, mantenugaien ekarpen handiak zure otorduen balioa aberastuko du eta zaporetsuagoak eta erakargarriagoak izango dira. Gainera, mineraletan eta oligoelementuetan duen aberastasunak modu naturalean, beroa dagoenean, izerdiaren bidez gertatzen diren galerak konpentsatzen lagunduko du.
Udarako bereziki interesgarriak diren 2 alga daude, haien kontsumoak ez baitu sukaldaritzarik behar, eta horrek elikagai praktikoak bihurtzen ditu beti eskura edukitzeko.
WAKAME ALGA
Wakame munduan gehien kontsumitzen den bigarren alga da, eta bereziki ezaguna da miso zopak eta salda arazgarriak prestatzeko erabiltzeagatik. Beharbada, bere ospearen zati bat zapore leunetik eta ehundura delikatutik dator, eta horrek "hasiberrientzako" alga ezin hobea da.
Nutrizio mailan, wakame kaltzio kopuru handiena duen algetako bat da , nahiz eta esnea baino 11 aldiz kaltzio gehiago izan!... eta nola, gainera, magnesioan ere aberatsa den, bere finkapena askoz hobea da. Gure gorputza arazteko eta desintoxikatzeko alga onenetako bat da, horregatik gomendagarria da desintoxikazio prozesuetan, aproposa udaberrian, eta metal astunak kentzeko.
Udarako ideiak:
Gordinik kontsumitzeko, 5 minutuz uretan birhidratatu besterik ez duzu egin eta jateko prest egongo da! Nola sartu zure udako plateretan?
1. Hidratatuta dagoenean , edozein barazki frijituren amaieran gehi dezakezu. Fin-fin txikitu eta nekez nabarituko da.
2. Zure hosto berdeko entsaladatan ere sar ditzakezu .
3. Eta zergatik ez prestatu wakame duen entsalada bat? Goxo-goxoa... uraren ordez, busti laranja zukuan, gehitu shoyu eta sagar kontzentratu pixka bat, konbinatu xerra fin-fin pepinoarekin... eta gozatu entsalada freskagarri eta orekatu batez egun beroenetarako!
4. Ongailu praktiko bat ere prestatu dezakezu. Prestaketa honetarako, ez da beharrezkoa izango algak bustitzea. Besterik gabe, algak txigortu behar dituzu labean 5-7 minutuz, eta gero artezteko, suribachi batekin edo eskuekin xehatu. Sesamo-haziekin nahastu dezakezu edo zuzenean kristalezko ontzi batean gorde dezakezu. Jarri mahai gainean zure plateretan hautseztatu behar duzula gogoratzeko!
NORI ALGA
Nori mundu osoan alga ezagun eta erabilienetako bat da. Izan ere, horren kontsumoa hain da hedatua, non gaur egun kontsumitzen den nori alga gehiena itsasoko hazkuntzakoa da, bere nutrizio-balioa gutxitu gabe.
Alga fresko biltzen da eta, garbitu ondoren, lortutako orea zerri gainean zabaltzen da lehortzeko, eta horrela sushia prestatzeko erabiltzen diren xafla delikatuak lortzen dira.
Xaflak dagoeneko txigortuta edo txigortu gabe eros ditzakezu; lehenengo kasuan, tolestu gabe ontziratuko dira, pakete karratu batean, eta kolore berdexka izango dute. Erre gabe erosten badituzu, erditik tolestuta ontziratuko dira eta kolorea beltzagoa izango da. Kasu honetan, beharrezkoa da algak apur bat txigortzea kontsumitu aurretik.
Interesgarria da alga hau proteina gehien hartzen duena da, kalitate biologiko handiko proteinaren %29raino. A pro-bitaminan ere aberatsena da, nahiz eta azenarioen balioak hirukoiztu, batez ere beta-karoteno edukiagatik ezaguna. Gainera , omega 3 eta 6 gantz-azido insaturatuetan aberatsa da , oso interesgarria gure osasunerako.
Udarako ideiak:
1. Seguruenik, nori algaren erabilera ohikoena sushi formakoa da. Sushia oso azkarra da prestatzen, behin teknika menderatuta, baina ez baduzu konplikatu nahi, arroz bola bikainak egin ditzakezu. Onigiri deitzen den prestaketa hau azkarra eta sinplea da eta, batez ere, otordu artean jateko edo hondartzara eramateko mokadu zoragarria da, eta sushia baino askoz errazagoa prestatzea! Errezeta artikuluaren amaieran aurkituko duzu.
1. Seguruenik, nori algaren erabilera ohikoena sushi formakoa da. Sushia oso azkarra da prestatzen, behin teknika menderatuta, baina ez baduzu konplikatu nahi, arroz bola bikainak egin ditzakezu. Onigiri deitzen den prestaketa hau azkarra eta sinplea da eta, batez ere, otordu artean jateko edo hondartzara eramateko mokadu zoragarria da, eta sushia baino askoz errazagoa prestatzea! Errezeta artikuluaren amaieran aurkituko duzu.
bi . Nori kontsumitzeko beste modu eroso bat maluta formakoa da . Dagoeneko prestatuta eros ditzakezu edo etxean prestatu ditzakezu. Besterik gabe, algak apur bat txigortu beharko dituzu, honek kurruskariagoa izaten lagunduko du eta hobeto xehatu daiteke, eta eskuen laguntzaz xehatu. Flaked nori aproposa da entsaladetan, zereal-plateretan edo gosaltzeko kremetan hautseztatuta . Prestaketa hau oso praktikoa da bidaiatzen duzunean zurekin eramateko, janaria eta edariak alkalinizatzen lagunduko dizu leku handirik hartu gabe!
ONIGIRI ERREZETA:
Osagaiak:
- Arroz marroia egosi
- Arroza edo umeboshi ozpina
- Umeboshi itsatsi (aukerakoa)
- nori alga txigortua
Elaborazioa:
1. Egosi arroz integrala eta gorde ontzi handi batean. Gehitu ozpina dastatzeko. Ozpinak arrozaren zaporea hobetzen lagunduko du, zaporetsuagoa bihurtuz eta prestaketa kontserbatzen lagunduko du, freskoa luzaroago mantenduz.
2. Esku bustiekin, oratu arroza ozpinarekin astiro-astiro aleak ondo lotzeko. Eskuak bustita oraindik, eskuekin hainbat bola osatu, ez egin handiegiak, ping pong pilota bat baino apur bat handiagoa izan ohi da tamaina erabilgarria.
3. Egin zulo txiki bat pilotaren erdian hatz erakuslearen laguntzaz eta sartu barruan umeboshi pasta pixka bat. Sakatu baloia berriro zuloa ixteko. Umeboshiak are alkalinizagarriagoa egiten du prestaketa!... Ibilaldiak eta ibilaldi luzeak egiteko aproposa.
4. Orain moztu nori alga orri bat 4 zati berdinetan. Jarri pieza bat esku baten ahurrean, jarri arroz-bola gainean. Beste esku bustiarekin, algaren lau muturrak laztandu arroz-bolan itsasteko. Jarri orain beste alga puska bat pilotaren gainean, estali gabeko zatian eta berriro esku apur bat hezearekin, muturrak berriro kolpatu pilotari itsatsi daitezen. Baloia algekin biltzea da.
5. Behin prestatuta, bolak hozkailuan gorde ditzakezu, hainbat egun iraungo dute. Izan ere, askoz aberatsagoak dira egun batetik bestera prestatzen badituzu.
Aholkua: Prestaketa honetarako, interesgarria da arroza ondo egosi eta alea apur bat itsaskorra izatea. Arroz alea solte edo gogorra bada, zailagoa izango da bola osatzea, aleak ez baitira erraz elkartuko.
.
.
Isabel Morenok , makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua .
-----
Webgune honetan argitaratzen den informazioa izaera informatiboa, informatiboa eta/edo merkataritzakoa da. Kontsultatu beti espezialista bati. Garrantzitsua da dieta askotarikoa eta bizimodu osasuntsua jarraitzea.
Argitalpena : Makrobiotika