Ezagutzen ez zenituen tempeharen 5 onura
Gero eta jende gehiagok aukeratzen du dieta beganoa jarraitzea. Aukera honek, ondo planifikatuta , behar dituzun mantenugai guztiak emango dizkizu eta zure osasuna mantentzen eta hobetzen lagunduko dizu.
Proteina da gehien kezkatzen duen mantenugaia animalia-produktuak jateari uztea aukeratzen duzunean. Hala ere, gure proteina-beharrak ez dira uste dugun bezain altuak. EFSAk (Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza) helduentzat eguneko kiloko pisu bakoitzeko 0,83 gramo buruz hitz egiten du. Hau da, 70 kiloko pertsona batek egunean 70 gramo proteina baino gutxiago hartu beharko luke.
Askotariko dieta batean, egunero kontsumitzen diren elikagai asko daude proteinak dituztenak. Lekaleak, zerealak eta fruitu lehorrak dira proteina begetalen iturririk onenak, baina barazkiek ere badute, beraz, gabeziak oso arraroak dira.
Gure gorputza jaten ditugun proteinen aminoazidoak gordetzeko gai da eta gero behar bezala erabiltzeko.
Landare-iturri batzuek proteina osoak edo balio biologiko handiko proteinak ere eskaintzen dizkigute, hau da, funtsezko aminoazido guztiak dituzte bere konposizioan eta kantitate nahikoan gure "proteina propioa" fabrikatzeko.
Soja, garbantzuak , babarrun mota batzuk, baita kinoa eta amarantoa ere, edo fruitu lehorrak, hala nola pistatxoak eta haziak, esate baterako, kalamua , proteina osoen kalitatezko iturriak dira.
Tofu, tempeh edo natto bezalako elikagai horien deribatuek ere proteina ugari dute. Gaur tempeh-a aurkezten dizuegu, zure osasunerako dituen onura guztiak ezagutu ditzazun.
Tempeh Indonesian jatorria duen soja hartzitutako pentsu bat da. Jada XII.mendean Javan soja-laboreak zeuden eta badirudi bere aurkikuntza ustekabekoa izan zela. Tofuaren fabrikazioan baztertu zen soja-hondar batek, tempeh-a estaltzen duen onddo zurixka bereizgarria sortu zuten esporak harrapatuta, dastatzean jangarria zela aurkitu zuten.
Gaur egun, herrialde horretan gehien kontsumitzen den elikagaietako bat da, eta oso ohikoa da etxean prestatzea. Bere elaborazioa soja babarrunaren eta Rhizopus onddoaren hartzidura prozesu kontrolatu baten bidez egiten da.
Gurean ere tempeh-a gero eta ezagunagoa da gure osasunari ekartzen dizkion onura askori esker proteinetan aberatsa den elikagaia izateaz gain.
1.- Probiotikoen iturria:
Tempeh elikagai hartzitua da eta, beraz, gure hesteetarako probiotikoen iturria.
Probiotikoek gure hesteetarako bakterio onuragarriak instalatzen dituzte, bakterio "txarrak" deitutakoak kontrolatzen laguntzen dutenak eta gure mikrobiota eta gure sistema immunologikoa hobetzen laguntzen dutenak.
2.- Kolesterola murrizten du:
Soja-isoflavonek, tempeh-an ere aurki daitezkeenak, LDL kolesterol maila murrizten laguntzen dute, baita kolesterol osoa ere.
Gainera, tempeh Niacin aberatsa da. Bitamina hau (B3) ezaguna da HDL kolesterol "ona" maila igotzen eta triglizeridoak eta kolesterol "txarra" jaisten laguntzen duela. Ondorioz, odolean gehiegizko kolesterolarekin lotutako gaixotasun kardiobaskularrak izateko arriskua murriztea da.
3.- Hezur-dentsitatea handitzen du:
Tempeh kaltzio eta magnesio ugariko elikagaia da, ezinbestekoa hezur sendoak mantentzeko.
Temphean dagoen beste mineral bat kobrea da. Oligoelementu honek ere eginkizun interesgarria du hezurren hazkundean. Ehun konektiboaren osasunari laguntzeaz gain, kobrearen gabezia hezurren hauskortasuna areagotzearekin lotzen da. Akron-eko (Ohio) Unibertsitatean egindako ikerketek iradokitzen dute kobrea hartzeak hezur-hausteetatik berreskuratzeko tasa handitzen duela.
4.- Diabetesaren aurkako laguntza:
Tempeh-k gomendatutako manganesoaren % 65 dauka. Diabetikoek aztarna mineral honen maila baxuagoak dituztela ikusi da.
Manganesoa intsulinaren erabileran parte hartzen du, odoleko glukosa maila erregulatzen laguntzen du.
5.- Minbiziaren prebentzioan eta garapenean laguntzea:
Angiogenesia lehendik daudenetatik odol-hodi berriak sortzen dituen prozesu fisiologiko bat da. Gure hazkuntzarako guztiz normala eta ezinbestekoa den prozesu honek tumore-prozesuen garapenean ere parte hartzen du.
Ikerketa ugariren arabera, tempeh-an dauden soja-isoflavonek ere, genisteina eta daidzeina batez ere, badirudi angiogenesia oztopatzen dutela, eta horrela tumorearen hazkuntza murrizten dute.
Elizabeth Morenok idatzia