Negurako platerak eta aholkuak
Neguko hilabete hotzetan naturaren biorritmoa baretu eta atseden hartzen du. Makrobiotikaren arabera, urteko sasoi honetan, yin-a nagusitzen da yang-en gainetik. Horregatik, yang energia zentzuz erabili beharko genuke. Garrantzitsua da goiz oheratzea eta eguzkia ateratzen denean jaikitzea. Jarduera mentala lasai mantendu behar da, gorputz-tenperatura epela eta hotza saihestu . Giltzurrunak, maskuriak eta ugaltze-aparatuak oso kaltetuak izaten dira hotzean eta, beraz, arreta berezia jarri behar dugu haiekin.
Zure giltzurrunak zaintzeko:
Janariak bere forma eta koloreekin pistak ematen dizkigu. Zure giltzurrunak %100ean mantentzea ziurtatzen duten zenbait elikagai daude, adibidez, giltzurrun itxurako lekaleak, esate baterako, azuki edo babarrun beltzak. Zereal aleak, algak eta sustraiak ere oso elikagai egokiak dira organo honetarako. Esaterako, kombu algarekin, kalabaza, tipula eta azenarioarekin prestaturiko barazki gisatu aberatsa neguan zaintzeko plater aproposa da.
Miso zopa beti da ideia ona gure mikrobiota osasuntsu mantentzeko. Leku epel batean bizi bazara, garagar misoa erabiltzea gomendatzen dizugu, glutenarekiko intolerantzia baduzu , arroz misoa, eta leku hotzetan bizi bazara, hatcho misoa . Miso zopa prestatzeko modu ona wakame algekin, sustrai-barazkiak, hala nola azenarioak edo bardana, jengibre freskoa eta perrexila da.
Mochi edo arroz itsaskorra miso eta azuki zoparen lagun ona da. Frijituta eta plateren gainean kontsumitzea gomendatzen da.
Algak birmineralizatzaile indartsuak dira eta, gainera, nerbio-sistema indartzen dute eta bizitasuna sortzen dute. Erabili paketean gomendatzen den kopurua eta gehitu gisatu eta saldari... elikatzeaz gain, zapore ikaragarria emango diote zure janariari. Adibide oso gosegarria litzateke azenario-kimpira bat hijiki algarekin eta sesamoarekin prestatzea.
Zerealen artean aukeratu behar baduzu, aukeratu maizago jatea aladarra, arroz biribila eta olo-irina. Gosaltzeko krema gisa ere erabil ditzakezu. Nahastu itzazu tahini edo arroz almibarretan fruta lehorretan purearekin.
Neguan edateko infusio ona kukicha tea da jengibre apur batekin edo umeboshi aranarekin eta tamari pixka batekin.
Seitan frijituak, ogituak, plantxan edo labean eginak, tahini edo kakahuete-pure bezalako fruitu lehor saltsarekin zerbitzatuak, aberastasun organikoa, bizitasuna eta bero sakona sortzen du.
Beroa barruan mantentzeko, saihestu hozten den guztia, udako fruta-zukuak, izoztuak, azukredunak, gordinak eta, oro har, udan freskatzeko balio dizuten janaria.
Patricia Restrepok , Espainiako Makrobiotika Institutuko zuzendariak idatzitako artikulua. Makrobiotikari buruzko informazio gehiago aurki dezakezu bere liburu berrian.
Lotutako blog-argitalpenak
-
Elikagai ekologikoak jateko 7 arrazoi
Posted in: Aholkuak Finestra2012/05/144137 visitasElikagai ekologikoaren aldeko apustua egiteko arrazoi asko daude: benetako zaporea...Irakurri gehiago...
-
Elikadura ekologikoa: arrakastaren 10 gakoak
Posted in: Aholkuak Finestra2012/11/273009 visitasEkologikoan hazitako elikagaietan pentsatzen dugunean, galdera asko etortzen zaizkigu burura. Ba al dira...Irakurri gehiago...
-
7 giltza zure egunerokotasunerako
Posted in: Aholkuak Finestra2012/05/123648 visitasHona hemen elikadura osasuntsu bat mantentzeko 7 gakoak. Jan produktu ekologikoak edo mantendu...Irakurri gehiago...
-
Lekale gehiago jateko 5 arrazoi
Posted in: Aholkuak Finestra2014/01/203480 visitasMilaka urte daramatzate gizakien dietan parte hartzen eta superelikagaitzat hartzen dira beren altunari esker...Irakurri gehiago...
-
uda amaieran elikatzen
2015/07/092894 visitasUda amaierari uda eta udazkenaren arteko tarteko aldiari esaten zaio, hori nabaritzen dugun urteko sasoi horri...Irakurri gehiago...