Uda amaierari aurre egiteko aholkuak
Energiaren 5 transformazioen teoriaren arabera, 5 elementuekin erlazionatutako 5 urtaro ditugu. Uda ondorengo denboraldiari uda amaiera deitzen zaio eta Lurraren elementuarekin lotzen da.
Elementu honen energia ezinbestekoa da bizitzarako eta beste elementu guztiekin lotuta dago. Izan ere, urtaroen aldaketa guztiekin lotuta dago, eta bizpahiru astez adierazten da bi solstizioetan eta bi ekinozioetan.
Uda amaieran “lurreratzeko” garaia da, gure zentrora itzultzeko, ondo errotzeko eta iristen den denboraldi berria prestatzeko.
Lurrean desoreka bat dugunean, maila fisiko eta emozionalean aldaketak senti ditzakegu.
emozionalki:
- Modu exageratu eta obsesibo batean kezkatu zaitezke.
- Etengabeko zalantzak izatea, erabakiak hartu ezin dituzunak.
- Baliteke besteen arreta eta laguntzaren gehiegizko beharra izatea, haien menpe bihurtuz.
- Eta ziurrenik zaila izango duzu kontzentratzeko eta bat-bateko umore aldaketak sentituko dituzu.
- Funtsean, bizitzan konfiantzarik eza sentitzen duzu eta "eusten" ez zaituen sentsazioa.
Maila fisikoan:
- Urdaila, barea eta pankrea dira urtaro honi loturiko organoak, bitxikeriaz jaten dugunari eta digestio-aparatuaren bidez eraldatzen dugunari esker ere "sostengatzen" gara.
- Behatu nola dagoen "digeritzeko" gaitasuna maila guztietan, fisikoki eta emozionalki.
- Jan ondoren edo, batez ere, arratsaldearen erdialdean energia gutxi sentituko zara.
- Gozokien irrika kontrolaezina ere bizi dezakezu, elementu honekin lotutako zaporea.
Zure baitan lurra orekatu eta hurrengo geltokira indarrez sartu nahi al duzu? Kontuan izan aholku sinple batzuk eta berreskuratu zure zentroa, zure indarra eta agertzeko gaitasuna.
Zure dietan:
- Saihestu gehiegizko gordina , erdigunera itzultzeko ordua da. Elikagai gordinak hozte eta garbiketa energia ezin hobea dute udaberrian eta udan. Urte sasoi honetan, hobe izango da apur bat murriztea.
- Oraindik egin ez baduzu, moztu azukrea . Edulkoratzaile honek pankreak gehiegi lan egiten du eta aldarte mailan gora-beherak eragiten ditu sortzen dituen glukosaren piko eta jaitsierengatik, antsietate eta suminkortasun egoerak eraginez.
- Bat egin Millet-ekin! Urte sasoi honetarako zereal aproposa da. Bere zapore gozoak lasaitzen eta lasaitzen laguntzen gaitu. Berotzen gaituen energia du eta eduki dezakegun gehiegizko likidoa eta hezetasuna lehortzen laguntzen digu, udazkenera hobeto moldatzen lagunduz. Zereal alkalino bakarra da eta, gainera, ez du glutenik. Gosaltzeko kremetan, zopetan , kroketak edo albondigak eta pastel gaziak prestatzeko erabil dezakezu.
- Prestatu Arame alga ongarri bat eta hartu egunean koilarakada bat. Arame algak urdaila eta pankrea tonifikatzen ditu. Bitxia bada ere, zapore gozoena duen alga da. Ongarria prestatzeko, Arame alga eskukada on bat busti 15 minutuz. Jarraian, xukatu ura eta jarri kazola batean 2 koilarakada Tamari eta sagar kontzentratu kopuru berdinarekin eta urarekin. Astiro-astiro irakiten jarri, estali eta utzi egosten likidoa lurrundu arte. Horrela prestatutako algak goxoak dira. Zure kremak apaintzeko erabil dezakezu edo, besterik gabe, egunean koilarakada 1 gehitu zure plateretan.
- Eman lehentasuna zure otorduetan zapore gozoari. Eta gozoak ez du azukrea esan nahi! Astiro egositako lekaleek, barazki biribil gisatuak edo mahaspasekin eta abrikot lehorretan gozotutako fruta-konpoteak lasaitzen eta zure zentrora itzultzen lagunduko dizuten zapore gozoak sortzen dituzte.
- Egosi su ertainean, egosketa motelean, hala nola gisatuak . Labean egiten baduzu, erabili pergamino papera estaltzeko eta hezetasuna mantentzeko. Lurrunean egosten baduzu, erabili tapa.
- Edari aproposa nahi al duzu denboraldi honetarako eta lur-elementuaren desoreketarako? Egin zeure burua barazki-te gozo bat. mantentzen lagunduko dizu zure glukosa-maila egonkorra da, gainditu arratsalde erdiko energia-jaitsiera eta murrizten duzu gozokien gogoa, horrela zure barne indarra berreskuratuz.
Prestaketa: Kazola batean azenario, tipula, kalabaza eta aza xehatuta katilu bat jarri, litro 1 urarekin batera. Jarri astiro-astiro irakiten, eta su motelean estalita egosi 30 minutuz. Iragazi eta gorde hozkailuan.
Zure bizimoduan:
- Hartu zure otorduak lasai eta lasai gozatu ahal izateko behar duzun denbora . Azkar edo tentsioan jateak zure digestio-sistema kaltetzen du eta zure lurra desorekatzen du.
- Mastekatu, mastekatu eta mastekatu . Mastekatzea da digestio onaren oinarria eta zure sabelak eskertuko dizu. Jaten dituzun elikagaiak ondo listuak ere alkalinizatzen laguntzen du.
- Garatu artearekin, pinturarekin, dantzarekin... zure garunaren eskuineko hemisferioa suspertzen duten jarduerak garatzea, horrela egin ohi dugun jarduera intelektualaren gehiegizko eta ezkerreko hemisferioaren jarduera suspertzen duena orekatuz. Gogoratu zentrora itzultzea dela.
- Egiaztatu zure burua maiz . Zure pentsamenduak sakabanatuta eta noraezean daudela ikusten baduzu, gonbidatu zeure burua egiten ari zaren horretan zentratzera, konkretatu, sortu... ahal izateko.
- Oinutsik ibili lurra zeharkatuz . Elementu honekin konektatzeaz gain, bertan egoten eta gorputzetik gehiegizko karga elektromagnetikoa deskargatzen lagunduko dizu.
- Konfiantza bizitzan . Zenbat eta gehiago fidatu, orduan eta zalantza gutxiago, orduan eta tentsio gutxiago eta mirariz hobeto doa dena. Lortu nahi duzun horretan zentratu eta utzi. Bizitzan konfiantza eguneroko praktika bat da, lasaitasunetik bizitzen lagunduko dizuna, zure aldartea eta sistema immunologikoa hobetuz.
Isabel Morenok, Makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua