Udako errezeta ideiak zerealekin eta lekaleekin
Orain uda hasi eta landa eta hondartzara atera gaitezkeela, ziur asko sukaldean denbora asko pasatzea da egin nahi duzun azkena. Hilabete honetan sukaldaritza amortizatzeko eta osagai gutxirekin zure asteko menua antolatzeko ideiak proposatzen ditut.
Zerealak: 1. eguna:
Zereal kopuru on bat egosi ur askorekin, solteak egon daitezen, modu honetan hainbat plateretan erabil ditzakezu. Egositakoan, xukatu eta azkar pasa ur azpian. Zerealaren zati bat egun berean erabil dezakezu eta gainerakoa hozkailuan gorde beste prestakinetarako. Urte sasoi honetan, freskatzen gaituzten eta arinak diren zerealak behar ditugu, arroz basmati gomendagarrienetakoa da eguraldi berorako, baina gauza bera egin dezakezu garagarra edo quinoa bezalako beste ale batzuekin. Behin zerealak prest daudenean, sasoiko barazkiak salteatu wok batean, ardatzean: piperrak, udaberriko tipulak, kalabazinak... moztu dado finetan eta minutu batzuk besterik ez dituzu beharko prest egon daitezen.
Gehitu shoyu, umeboshi ozpin edo arroz ozpin pixka bat barazkiei eta irabiatu arroza azkar janzteko zaporeak hartzeko. Utzi atseden hartu minutu batzuk zerbitzatu aurretik.
2. eguna:
Entsalada prestatzeko zerealak hotza daudela aprobetxatu.
Arrozaren konbinazioa arto gozoarekin eta azenario birrinduarekin oso ona da. Zapore indartsuagoa nahi baduzu, hartzitutako batzuk sartu: kalitatezko olibak, kaparrak edo chucruta, ikusiko duzu nola bizitzen duen entsaladaren zaporea eta baita kolorea ematen ere. Gehitu ekilore edo kalabaza hazi txigortuak entsaladari ukitu are kurruskariagoa emateko eta arroz-ozpinean edo limoian oinarritutako apaingarri batekin jan ezazu freskotasuna emateko.
3. eguna:
Zerealaren sukaldaritzaren azken zatia kroketak edo hanburgesak egiteko erabil dezakezu. Lehen egunean ere prestatu ditzakezu eta hozkailuan gorde ditzakezu, are zaporetsuagoak izan daitezen. Prestaketa mota honi testura emateko tofu edo seitan erabil dezakezu, bi osagaietako batek arroza lotzen lagunduko du eta hanburgesa ez da irekitzen. Tofu ketuak zapore bizia emango du eta ia ez duzu beste osagairik beharko. Horiek prestatzeko, tofua xehatu eskuekin eta ondo nahastu arrozarekin, ore malgua osatuz.
Seitan erabiltzen ari bazara, oinarrizko bi osagaiak txikituko dituen elikagai-prozesadorea beharko duzu. Errezeta pare bat uzten dizkizuet, inspiratu zaitezen:
Arroz beganoa eta tofu hanburgesa
Lekaleak:
Udako lekale onenetariko bat txitxirioa da, bere yin eta kalitate hedakorragoak hozten laguntzen digu eta prestaketa anitz eta anitzak egiteko aukera ematen du.
1. eguna:
Garbantzu kopuru ona ur berotan sartu eta gau osoan utzi. Hurrengo goizean, erreserbatu zati bat eta egosi gainerakoa presio-eltzean kombu alga zati batekin. Egosi ondoren, 3 zati egin ditzakezu, 2 hozkailuan gorde eta horietako bat erabili egun horretako bazkarirako. Prestatu eltze arin bat sasoiko barazkiekin, freskagarriak eta garbigarriak direnak. Hainbat apio-makilak, udaberriko tipula eta kalabazin salte ditzakezu. Barazkiak samurrak daudenean, gehitu txitxirioak.
Erregosi osoa nahi baduzu, gehitu saldaren zati bat eta utzi elkarrekin egosten minutu batzuetan, zerbait arinago nahi baduzu, ez gehitu salda eta hartu salteatu gisa martorri fresko txikitutako eskukada on batekin zerbitzatutako gainean.
2. eguna:
Erabili oraindik bustitzen ari ziren garbantzuen zatia falafel batzuk prestatzeko. Prestaketa honetarako 24 orduz beratzea aproposa da, txitxirioa oso ondo leundu eta digerigarriagoa egiten baitu. Falafelak prestatzeko, txitxirioak birrinduta tipula zati batekin, perrexil edo martorri fresko askorekin, kumino pixka batekin eta baratxuri gordina ukitu batekin, gogoa baduzu. Legami organiko koilaratxo bat gehitzea errazagoa izango da. Ondoren kroketak eskuz osatu eta zuzenean frijitu besterik ez duzu egin behar, ez dute irinik behar. Falafelak entsalada on batekin lagundu otordu edo afari orekatu baterako. Errezeta iradokizuna:
3. eguna:
Jarri erreserbatutako garbantzuak apaingarri on batekin marinatzeko. Hau da nire gogokoenetako bat:
2 koilarakada tamari
2 koilarakada oliba olio birjina estra.
2 koilarakada umeboshi ozpin.
2 koilarakada oregano.
Sartu barazki batzuk, hala nola tipula, zati berdea barne, eta eman askatu irudimenari... Nire proposamenak: erremolatxa zatituak, arame alga, azenario birrindua, olibak... Aukera asko daude.
Hona hemen proposamen pare bat:
Garbantzu eta zainzurien entsalada
Oraindik gehiago nahi duzu?:
Tira, zure txitxirio egosiekin 1. egunetik aurrera egin dezakezun beste prestaketa bat hummus ona da. Paté hau hain da erraza eta hain gozoa, hozkailuan oinarrizko moduan edukiko duzula.
Besterik gabe, garbantzu kantitate bat birrindu tahini pixka batekin, gatz pixka batekin, limoi zuku pixka batekin edo umeboshi koilarakada batekin, gehitu baratxuri pixka bat pikantea nahi baduzu, eta oliba olio pixka batekin krematsua izateko eta ikusiko duzu. hobeto egokitzen zaizu hummus. Zer harritu nahi duzu kolore ukitu batekin?
Erremolatxa punta bat dakar!
Barazkiak:
Udako barazki-prestaketa ohikoenak entsaladak edo barbakoak dira. Badago beste prestaketa oso interesgarri bat ere, hainbat egunetarako prest eduki dezakezuna, horrela bere osagaien digestioa erraztuz.
Entzun al duzu prentsatutako entsaladak?
“Sukaldaritza” mota hau hartzidura laburra bezala ere ezagutzen da eta benetan interesgarria da bere aberastasun entzimatikoagatik eta ematen duen mantenugai kopuruagatik.
Prestatzeko, aukeratu hainbat egunetan sortzen den urari ondo eutsiko dioten barazki gogorrak: azenarioak, errefautxoak, arbiak... kalabazinak edo pepinoak ere erabil ditzakezu, hauek kurruskariak ez diren arren.
Barazkiak xerra edo birrindu eta gatz pixka batekin oratu. Oratuz barazkiek zukua askatuko dute eta hartzidura prozesuan kontserbatzen lagunduko du.
Jarri barazkiak bere zukuarekin barazki-prentsa batean edo ez baduzu, jarri ontzi handi batean.
Gehitu mahaspasak gozotasuna gehitzeko, edo aromatikoak, hala nola mihilua edo erramu hostoa.
Ipini gainean tamaina bereko beste ontzi bat eta pisu bat barazkiei presioa egiteko. Entsalada mota hau 30 minuturen buruan kontsumitu daiteke, baina izugarriak izaten jarraitzen dute hainbat egunez, horrela bakterio eta entzima probiotikoen sorrera areagotuz, eta hesteetako osasuna modu erraz eta goxo batean hobetuz.
Errezeta bat nahi duzu?
Gozatu!
Isabel Morenok, Macrosanok idatzitako artikulua