Zein osagai erabiltzen ditut udan dieta orekatu bat egiteko?
Iritsi da uda... eta horrekin batera oporrak, elkarretaratzeak, bidaiak, festak... Urtaro honetako energia oso aktiboa da eta besteekin erlazionatzera, kanpoko munduarekin harremanetan jartzera, mugitzera... bultzatzen gaitu.
Hainbeste jarduerarekin, batzuetan zaila da gure elikaduran errutina osasuntsu bat mantentzea, hala ere, dirudiena baino askoz errazagoa da.
Zure udako otorduak erraztuko dituzten ideia batzuk proposatzen dizkizut, zure oporrak bete-betean gozatu ahal izateko.
Gosariak:
Fruta
Uda fruta freskoa gozatzeko sasoirik onena da. Fruta gustatzen bazaizu eta egokitzen bazaizu, plater on batekin has dezakezu eguna, beti ere bertakoak eta garaikoak hautatuta. Hainbeste aukera dago: abrikota, mertxika, nektarina, aran, meloiak, sandia...
Aukeratu fruta ekologikoa eta kontsumitu azalarekin ahal den guztietan. Aprobetxatu momentua baia freskoak kontsumitzeko: ahabiak, mugurdiak, masustak... Eguzkiaren eraginei aurre egiten lagunduko dieten antioxidatzaile ugari dituzte fruitu hauek.
Fruta freskoa jateko aukera bereziki praktikoa da batetik bestera bidaiatzen baduzu, kanpalekuan edo karabana batean. Sukaldatzea saihestuko duzu eta croissant edo opil industrial klasikoekin baino askoz energia gehiago duzula ohartuko zara.
Zereal kremak
Zereal-gosariarekin jarraitu nahi baduzu, gogoratu gosari-krema prestatu dezakezula hainbat egunez, betiere hozkailuan gordeta.
Momentuan ere prestatu dezakezu udako zereal izarra erabiliz, polenta. Berehalako polenta, arto osoz egina, azkarra eta erraza da erabiltzeko.
Egosi 8 edo 10 zati begetal edaritan minutu batzuetan irakiten jarri eta loditzen hasi arte. Normalean arroz edaria erabiltzen dut, horrela krema gozoagoa baita. Prestaketa oso azkarra dela eta emaitza goxoa ikusiko duzu.
Aurretik txigortutako Gomasio eta ekilore eta kalabaza haziekin hainbat kristalezko pote prestatu kremak janzteko eta ukitu kurruskaria emateko.
Hazi hauek hondartzarako edo mendirako mokadu gisa ere goxoak dira. Poltsa batean nahas ditzakezu mahaspasekin edo dattil txikituekin eta fruitu lehor batzuekin, hala nola almendra edo intxaurrak.
Elikagaiak:
1. ikastaroa:
Hasierako zopa bat hartzea ideia bikaina da oraindik udan ere bazkariak hasteko. Baina bero handia egiten badu, eta zerbait freskagarriagoa nahi baduzu, hona hemen 2 proposamen:
1.- Prestatu krema hotza on bat sasoiko barazki edo fruituekin: Mota honetako krema egiteko, jarraitu ohi den moduan, tipula oso ondo potxatu eta gero nahi duzun barazki edo fruta gehitu eta behar bestearekin egosten utzi. estaltzeko ura. Nahastu eta gorde hozkailuan hainbat egunez. Kalabazina, pepinoa, meloia edo sandia, azken hau gazpatxo moduan prestatutako goxoa da, super freskagarriak eta nutritiboak dira.
2.- Sormena askatu entsalada on batekin:
Eta kremak zure gauza ez badira, aukeratu otorduak entsalada on batekin hastea. Aukerarik onenetako bat da kanpoan jaten duzunean.
Uda da jaki gordinen kontsumoa areagotzeko garaia, baina berriro ere, ikusi nola sentitzen diren eta ez behartu zeure burua, zure digestio-aparatua ahul badago, baliteke entsalada zurituekin jarraitu nahi izatea, oso onak ere bai.
Ziurtatu beti etxean hainbat letxuga mota dituzula, baita hosto berde ugari ere: arugula, berroa... eta konbinatu beste osagai batzuekin barietatea sortzeko: pepinoa, errefautxoa, apioa, azenarioa, artoa, tipula... .
Ukitu kurruskaria lortzeko, berrerabili txigortutako haziak. Prestatu ozpin-kopuru on bat eta gorde beirazko ontzi handi batean hainbat egunez erabili ahal izateko.
Gogoratu zure janzkeran hainbat zapore konbinatzeak orekatuago, elikatuago eta aseago sentitzen lagunduko dizula. Hona hemen iradokizun batzuk:
Shiro miso + arroz ozpina + mostaza + EVOO
Umeboshi ozpina + arroz almibarretan + EVOO
Shoyu + sagar kontzentratua + EVOO
2. plaka:
Bigarren ikastarorako, sinplifikatu.
Udan askoz barazki gehiago behar ditugu beste elikagai trinkoagoak baino. Eguzki-energia gehiago jasotzen dugu eta energia “fisiko” gutxiago behar dugu.
Zereal eta lekaleen kontsumoa txandakatzea otorduak errazteko eta arinagoak egiteko modu bat da.
Zerealak edo lekaleak barazkiekin konbinatzea oso digestiboa da eta prestakinak gutxituko ditu.
Dagoeneko beste aldi batzuetan mintzatu gara amortizazio tiroez. Uda da proposamen honi etekina ateratzeko garairik onena:
1.- Egosi zereal kopuru ona: basmati arroza, kinoa, basa-arroza... eta hozkailuan gorde ezazu hozkailuan. Erabili aldez aurretik prestatu ditzakezun frijituak edo entsaladak egiteko, eta gorde hozkailuan.
2.- Lekale asko egosi: garbantzuak, dilistak, babarrun zuriak... eta hozkailuan gorde ere.
Garbantzua egosi ondoren berrerabiltzeko lekale onena da, oso ondo mantentzen baitu bere ehundura. Entsalada batean goxoa da pepinoarekin, aguakatearekin, tipula eta piper gorri ukitu batekin konbinatuta. Entsalada mota hau gau osoan prestatu daiteke eta bere janzkerarekin ere gorde daiteke.
Hummus edo lekale patea da egositako lekaleak erabiltzeko beste errezeta bat. Nahastu tahini apur batekin, umeboshi edo limoi pure pixka batekin eta piperrautsa, oreganoa edo beste usain ukitu batekin, lagundu azenario eta pepino makilekin eta plater freskagarri eta nutritiboa izango duzu.
Segi konbinazioak probatzen eta aldatzen, denak goxo-goxoak izango direlakoan nago.
Afariak:
Beste behin sinplifikatu.
Orokorrean gehiegi jan ohi dugu. Benetan kontsumitzen duguna baino askoz gutxiago behar dugu, batez ere gauez.
Gure digestio indarra arratsaldean jaisten hasten da, beraz, afari arina aukera bikaina da.
Barazki:
Afaltzera joaten bazara, ez galdu platereko barazkiak. Oraingoan, ahal izanez gero, sukaldaritza arinean egosi, hala nola zuritzea edo lurruna.
Horrela prestatzen badituzu barazkiak, eta al dente uzten badituzu, ondo gordeko dira pare bat egunez hozkailuan, beraz, ontzi batean konbinatu eta edalontzian prestatu zenuen apaindurarekin jantzi besterik ez duzu egin behar. potea.
Produktu mota honen abantailetako bat prestaketa azkarra da.
Sueztitu plantxatik pasatu eta minutu gutxiren buruan prest egongo dira.
Tofu zatitu kopuru on bat beratu dezakezu tipula, piperrautsa eta nahi duzun espeziekin eta hozkailuan gorde, behar duzunean salteatzeko. Hainbat egunetan ondo mantentzen da eta zaporea ere hartzen du.
Ikusten duzunez, udan ondo jatea erraza da eta ez dizu denbora asko hartuko...
Egin proba, eta esaiguzu... Uda ona!
Isabel Morenok, Makrobiotika aholkulari eta Macrosanoren sortzaileak idatzitako artikulua