Ezinbesteko bost elikagai makrobiotiko bizimodu osasuntsua jarraitzen hasteko
- Dieta makrobiotikoa aberatsa, askotarikoa eta sinplea da aldi berean. Elikaduraren bidez oreka bilatzeari esker, osagai nagusiak sinplifikatu egiten dira , naturak eskaintzen digun bezala jatorrian elikagaiak besterik ez dira: landu gabekoak edo manipulatuak, osoak eta organikoak.
- Benetan elikagarria den dieta bat lurrak ematen dizkigun produktuetatik hornitzen da batez ere, gure supermerkatuetako apaletan manipulatu, prozesatu eta ontziratuta aurkitzen ditugun "elikagai" deritzonak noizean behin erabiltzeko utziz.
- Jakina, ongailuak eta produktuak ere erabiltzen dira prestakinei zaporea, sormena eta oreka emateko, baina hauek gure elikaduraren ehuneko txiki bat baino ez dute adierazten.
- Prestakinen aniztasuna, osagaien konbinazioa eta apaingarriak eta ongailuak erabiltzeak plater zaporetsu eta orekatuak sortzen ditu gure elikadurako funtsezko 5 elikagaietan oinarrituta.
- 1. Zerealak
- Zerealak dieta makrobiotikoaren zutabeetako bat dira. Zerealez hitz egiten dugunean ez gara finduarekin egindako gosarirako klasikoez ari , jatorri natural, oso eta biologikoko zerealez baizik.
- Ale osoa energia-iturri onenetako bat da . Bere hidratoak konplexuak dira, eta horrek xurgapen motelagoan eta odoleko glukosa mailaren egonkortasun hobean eragiten du.
- Lortutako efektua energia-maila egonkorrago eta erregularagoa bihurtzen da eta horrek ere egonkortasun emozional handiagoa lortzen laguntzen du.
- Zereal findu gabeko alea kontsumitzen dugunean bere zuntzez eta bere germenaz ere etekina ateratzen ari gara. Azken hau bereziki aberatsa da gantz-azido esentzialetan , bitaminatan eta mineraletan , eta zuntzak idorreria prebenitzeko funtsezko eginkizuna du eta kolesterol-maila murrizten laguntzen du.
- Energia mailan, zereal alea landare berri bat hazi daitekeen hazia da. Beraz, bere potentzial guztia eta bere bizi-zikloa gordetzen ditu. Kontsumitzen dugunean, bizia sortzeko gai den energia sortzaile horrekin konektatzen gara.
- Dieta makrobiotikoan gehien erabiltzen den zereala arroz integrala da, eta mota askotakoa aurkituko duzu: basmati osoa, ale luzea, basatia, etab. Arrozaz gain, artatxikia, alabea, kinoa, garagarra, amarantoa, polenta... Barietatea da zaporea duena, probatu pixkanaka. Guztiak oso polifazetikoak dira sukaldean eta komenigarria da urtaroaren arabera aldatzea.
- 2. Lekaleak
- Animalia jatorriko proteinen ordezko aproposa dira. Gehienek, hala nola, garbantzuak, azuki babak, babarrun zuriak edo soja, adibidez, balio biologiko handiko proteinak ematen dizkigute. Hau da, behar ditugun aminoazido guztiak eta proportzio egokietan lortzen ditugu gure proteina propioa sortu ahal izateko.
- Lekale batzuk osatu behar dira, dilistak bezala, baina ez da beharrezkoa otordu berean egitea. Egunean zehar zerealak kontsumi ditzakezu konbinazio egoki bat lortzeko.
- Gasak sortzea saihesteko, kombu alga zati batekin egosi edo jengibre, erramu hosto edo mihilu xerra batzuk gehitu sukaldaritzan.
- Lekaleak ere oso polifazetikoak dira. Astirik gabe egositako gisatuetan edo presio-eltzean presta daitezke, astirik ez baduzu, eta goxo-goxoak dira entsaladan edo pate moduan prestatutakoak.
- Bere abantaila nagusietako bat: asetasun eta ongizate sentsazioa sortzen dute, erlaxazioa erraztuz eta mokadurik saihestuz.
- 3. Barazkiak
- Barazkiak gure aliatu handiak dira. Elikadura osasuntsu baten ezinbesteko osagaiak dira, eta ez bakarrik gure eltzetako osagai gisa, prestakin zehatzetan ere egon beharko lukete.
- Berriz ere, barietatea oso gomendagarria da. Batetik, lurrak urtaro bakoitzean ematen digunaren arabera kontsumitzen ditugun barazki mota aldatzeak momentuko energiarekin hobeto isurtzen lagunduko digu. Bestalde, barazki mota desberdinak plater berean uztartzeak oreka hobea emango digu.
- Sustraiak barazki biribilekin eta hostoekin konbinatuz plater koloretsu eta goxoago bat eta energia askoz orekatuagoa lortuko dugu.
- - Sustraiak . Energia egonkorra ematen dute eta gure hesteak ez ezik, gure kontzentrazioa eta irmotasuna ere indartzen dituzte: azenarioak, pastinak, arbiak, daikon, errefautxoak, loto erroa...
- - Barazki biribilak . Gozoak izan ohi dira eta lasaitzen laguntzen digute: kalabaza, azalorea, brokolia, Bruselako kimuak, aza...
- - Hosto berdeko barazkiak . Defentsak hobetzen dituzte, toxikotasuna garbitzen dute eta adimena lasaitzen eta oxigenatzen laguntzen digute: porrua, kalea, Galiziako aza, arkume letxuga, arugula, arbiak, errefautxoak...
- Barazkien sukaldaritza motak aldatzeak sormena ekarriko die gure platerei: zurituak, lurrunetan, azkar salteatuak, labean, hartzituak eta entsaladak. Hauek dira zure plateretan erabil ditzakezun prestakinetako batzuk.
- 4. Algak
- Algak, funtsean, itsasoko barazkiak dira. Izan ere, dauden barazkirik zaharrenak dira, eta ingurune horretan bizi direnez oso aberatsak dira mineraletan , batez ere kaltzioan eta burdinan , baita oligoelementu asko ere.
- Mantenugaien ekarpen handiaz gain, bereziki interesgarriak dira gure gorputzetik metal astunak eta elementu erradioaktiboak kentzeko gaitasuna izateagatik. Gainera, gure heste eta hezurren osasuna hobetzen laguntzen du.
- Erabili ditzakezun alga ugari daude: kombu, nori, wakame, arame, agar agar, etab. Despentsa makrobiotikoan ez da inoiz faltako kombu , lekaleak prestatzen laguntzen duena eta errazago digeritzen dituena, eta wakame , miso zopa prestatzeko bereziki erabiltzen dena. Kantitate txiki bat bakarrik erabili behar duzu bere onura guztiak lortzeko.
- 5. Haziak eta fruitu lehorrak
- Gure dietan osagarri aproposa dira. Gantz-azido eta mineral esentzialetan aberatsak dira, gure eguneroko elikaduraren parte izan behar dute.
- Sesamoa kaltzio iturri onenetako bat da, eta kalabaza haziak zinketan aberatsak dira bereziki. Almendrak esneak baino kaltzio gehiago ematen digu eta lihoak eta chia haziek muzilago kopuru handia dute, gure hesteetako mikrobiota onuragarria.
- Intxaur gutxi batzuk eta hazi koilarakada 1 edo 2 egunero zure platerak eta zure osasuna aberasten lagunduko dizute.
- Kontsumitu aurretik, beratzea komeni da. Ohitura sinple honek bere digestioa erraztuko du eta bere mantenugaien xurgapena hobetuko du.
- Busti ondoren, dauden bezala jan ditzakezu edo arinki txigortu tenperatura baxuan.
Argitalpena : Makrobiotika