- Hasi
- Bloga
- makrobiotika
- Hasiberrientzako makrobiotika: Shiso hostoak
blog-nabigazioa
Hasiberrientzako makrobiotika: Shiso hostoak
- Shiso hostoa landare aromatikoa da, bi motatako hostoak dituena: berdea edo gorria/morea . Bere izen botanikoa Perilla frutescens da.
- Hosto gorria/morea elikagaien koloratzaile gisa erabiltzen da batez ere umeboshi aranari edo umeboshi ozpinari kolore gorri ilun eta distiratsu hori emateko .
- Hosto berdea entsaladak egiteko erabiltzen da, Japoniako sukaldaritzako plateren aurkezpenean (sashimi, pasta plateren apainketa, arroza, etab...)
- Mentaren familiako landarea da , oso zapore berezia duena (pikantea, astringentea, mingotsa, mendatearen artean). Medikuntza tradizionalaren arloan, shisoa aldizka erabili izan da arnas arazoak, alergiak edo elikagaien intoxikazioetatik eratorritako arazoak tratatzeko , bere propietate antihistaminiko handiengatik.
- Infusio moduan har daitekeen arren, badirudi bere olio esentzialean bertan eraginkortasun handiagoa aurki dezakegula . Era berean, bere propietateen artean antiinflamatorio, antialergiko eta kaltzio eta burdina iturri bikaina da. Shiso ongarria bereziki gomendatzen da anemia edo desmineralizazioa duten pertsonentzat.
- Gure lorategian oso erraz hazi daitezke, haien haziak oso erresistenteak dira eta lur mota guztietara egokitzen dira.
- Nola erabili?
- Shiso hostoak (berdeak eta moreak) honako hauetan erabil daitezke:
- o Entsaladak: bere hosto gordinak oso ukitu aromatikoa ematen diote plateri.
- o Arroz, mochi... betetako paketetxoak egin.
- o Gehitu sushi begetarianoari
- o Pasta platerak (ramen, soba, udon)
- edo tenpuran. Hosto arrautzeztatu hauek ehundura eta zapore aparta dute.
- o Ozpinetan, hartzituta, gatzarekin ozpinetan egiteko
- o Merkatuan shiso ongarri bat dago, hautsezko hosto bolaceoak dira. Ontzi hau, kaltzio eta burdina oso aberatsa izanik, bereziki gomendagarria da desmineralizatuentzako (anemia, osteoporosia).
- Apur bat (1/2 koilaratxo kafe) kontsumitu daiteke zerealen gainean.
- o Bere ahalmen remineralizatzailea areagotzeko , hazi hautsarekin nahastu daiteke, bai sesamoa (kaltzio asko), bai kalabaza (burdina asko).
- o Proportzioa shiso hosto-hautsaren zati 1 izango litzateke, hazi-hautsaren 4 zatirako.
Argitalpena : Makrobiotika
Lotutako blog-argitalpenak
-
Zer da makrobiotika?
Argitalpena : Makrobiotika2012/11/0510684 visitasMakrobiotika George Oshawa filosofo japoniarrak aurkitutako artea eta zientzia da, eta...Irakurri gehiago...
-
Japoniako sukaldaritzaren 10 gakoak
Argitalpena : Makrobiotika2014/08/283291 visitasAsko dira Japoniako sukaldaritzara begiratzen duten zientzialari eta nutrizionista...Irakurri gehiago...
-
Dieta makrobiotikoaren 4 altxor txiki
Argitalpena : Makrobiotika2016/02/053501 visitasDieta makrobiotikoa elikagai osoen eta ekologikoen kontsumoan oinarritzen da, nutrizio aldetik eta energetikoki...Irakurri gehiago...
-
Umeboshi aran, zure aliatua udaberri honetan
Argitalpena : Makrobiotika2016/04/123156 visitasUdaberria heldu da, eta horrekin batera askorentzat alergia beldurgarriak eta besteentzat udaberriko astenia...Irakurri gehiago...
-
Bi alga oso praktikoak hilabete beroetarako
Argitalpena : Makrobiotika2016/06/083519 visitasEguraldi onarekin, ziurrenik denbora gutxiago ematen duzu sukaldean, eta plater sinple eta azkarrak prestatzeko gogoa izango duzu,...Irakurri gehiago...