- Hasi
- Bloga
- makrobiotika
- neguko sukaldaritza teknikak
neguko sukaldaritza teknikak
Makrobiotikaren arabera, elikagaiak, pertsonak eta inguratzen gaituen guztia bere kalitate energetikoaren arabera sailkatzen da . Elikadurari erreparatzen badiogu, badira hozten gaituzten elikagaiak eta berotzen gaituzten beste batzuk, makrobiotikan yin eta yang bezala ezagutzen direnak.
Sukaldaritzaren denbora, sugar edo tenperatura motak, sukaldeko tresnak edo bitartekoak, gehitzen dugun gatz kopuruak eta ur kopuruak zehazten du.
Klima hotz eta hezeagoetarako edo egoera hauskor edo ahulagoa duten pertsonentzat, sukaldaritza mota uzkurkorragoa (yang), indargarriagoa eta lehorra adierazten da.
Adibidez, egosketa luzea presio eltzea, labea edo burdinurtuzko lapikoak erabiliz . Ur gutxiagorekin eta ongailu gazi gehiagorekin, misoa, tamaria, shoyua edo findu gabeko itsas gatz.
Eguraldi beroago edo lehorragoa edo tentsio handiagoa duten egunetarako , sukaldaritza mota zabalagoa (yin), freskagarri eta freskoagoa da aproposa. Sukaldaritza laburragoa edo surik erabili gabe egosteko denbora gutxi eta ur gehiago dutenak adierazten dira.
Sukalde orekatu bat sortzeko garrantzitsua da janaria hainbat modutan prestatzea.
Hemen egosketa-metodoen zerrenda aurkituko duzu hedakorrenetik uzkurkorrenera multzokatuta.
Zabalagoa:
- Germinatua
- beratua
- sakatuta
- ozpinetako laburrak
- erreta
- egosia
- Frijitu laburra edo wok
uzkurgarriagoa
- Lurruna
- Burdina
- Frijituak
- Tenpera
- Erregosia
- nishime
- Frijitu luzea
- Kimpira
- Labea
- Barbakoa
- ketua
- Ozpinetakoak eta hartzidura luzeak (adibidez, miso edo umeboshi aran).
Sukaldaritza estilo ezberdinen kalitate energetikoa eta gure gorputzean duten eragina ezagututa, uneoro gure beharren araberako osasuna sortzeko giltza dugu.
Hilabete hotzetan , makrobiotikak sukaldaritza modu asko ditu bizitasuna sortzeko, horietako bi kimpira eta nishime dira.
Kimpira: Literalki "urrezko bakea" esan nahi du eta gorputzari yang, uzkurdura, indargarri, bizigarri eta berotze sakona ematen dio. Oso gomendagarria da ebakuntza osteko, erditze edo konbaleszentziarako eta gernu- inkontinentziarako. Hemen kimpria errezeta prestatu dezakezu.
Nishime: literalki "ura gabe egosi" edo "estu barazkiak" itzultzen du. Egiteko, barazkiak kombu alga apur batekin nahasten ditugu. Horrek efektu remineralizatzaile eta indargarri bat ematen dio, baita gorputza berotzen ere.
Nishime sukaldaritza metodoarekin egindako errezeta ona eta egun hotzetarako aproposa da barazki eta tofu Nishime hau.
Barazkiak eta Tofu Nishime
Osagaiak
kombu alga
tofu freskoa
1 porru bere zati berdearekin
1 azenario
Tamari tanta batzuk
garagar miso
Ur pixka bat
Elaborazioa:
- Utzi 2 zentimetroko kombu alga zerrenda bat ordubetez beratzen.
- Moztu barazkiak eta tofua tamaina bereko zati handietan.
- Bustitako kombu alga zati txikitan moztu eta kazola baten hondoan jarri, hondo lodiarekin hobe.
- Gehitu ur pixka bat eta jarri porruak oinarrian, gainean azenario geruza bat eta gainean tofua.
- Miso pixka batekin koroatzen dugu.
- Estali eta su bizian egosi 5 minutuz. Sua jaitsi eta beste 20 minutuz egosi.
- Azken momentuan tamari tantak gehituko dira.
Nishime tofurik gabe ere egin daiteke, sustraiekin eta barazki biribilekin soilik.
Macrobioticatik ateratako errezeta. Patricia Restrepo egilearen bizitza handiaren liburua, Espainiako Makrobiotika Institutuko zuzendaria.
Lotutako blog-argitalpenak
-
Zer da makrobiotika?
Argitalpena : Makrobiotika2012/11/0510590 visitasMakrobiotika George Oshawa filosofo japoniarrak aurkitutako artea eta zientzia da, eta...Irakurri gehiago...
-
Japoniako sukaldaritzaren 10 gakoak
Argitalpena : Makrobiotika2014/08/283267 visitasAsko dira Japoniako sukaldaritzara begiratzen duten zientzialari eta nutrizionista...Irakurri gehiago...
-
Dieta makrobiotikoaren 4 altxor txiki
Argitalpena : Makrobiotika2016/02/053460 visitasDieta makrobiotikoa elikagai osoen eta ekologikoen kontsumoan oinarritzen da, nutrizio aldetik eta energetikoki...Irakurri gehiago...
-
Umeboshi aran, zure aliatua udaberri honetan
Argitalpena : Makrobiotika2016/04/123139 visitasUdaberria heldu da, eta horrekin batera askorentzat alergia beldurgarriak eta besteentzat udaberriko astenia...Irakurri gehiago...
-
Bi alga oso praktikoak hilabete beroetarako
Argitalpena : Makrobiotika2016/06/083487 visitasEguraldi onarekin, ziurrenik denbora gutxiago ematen duzu sukaldean, eta plater sinple eta azkarrak prestatzeko gogoa izango duzu,...Irakurri gehiago...